To detaljer for en super innkalling

Det er spesielt to ting som er viktig hvis du vil ha en fungerende innkalling.

Det første er en god reaksjon på signalet og det andre er å dele opp øvelsen og trene spesifikt på de vanskelige tingene hunden vil møte i hverdagen og på jakt. 

God reaksjon på innkalling signalet

En innkalling består i at hunden bremser, snur seg mot oss, kommer løpende mot oss, kommer helt bort til oss og blir værende der.

Alt dette er bestanddeler eller delmomenter i en innkalling, og alle momentene avhenger av at hunden først reagerer på signalet. 

Derfor er en god og kontant reaksjon på signalet veldig viktig for at vi skal lykkes med innkallingen som helhet. 

Hvis vi har en hund som fortsetter å snuse akkurat lenge nok til at vi blir irriterte før den kommer løpende har vi ikke en kontant reaksjon på innkallingsignalet. Da ligger alt til rette for en hel masse følgefeil. Det er ofte ikke store forstyrrelsene som skal til for at innkallingen ikke fungerer. 

Har vi reaksjonen så er resten ganske enkelt å få til.

 

Trene på de ulike vanskelighetsgradene i innkallingen 

En valp er uselvstendig. Hvis vi først får til en god reaksjon på signalet så vil valpen komme når vi roper. 

Men etter hvert blir valpen eldre og den blir mer selvstendig. Jaktlysten våker og den får interesser. Disse interessene innebærer ofte ting hunden ikke skal gjøre.

Hvis du ikke har fulgt opp treningen så vil du mest sannsynlig miste kontrollen på et eller annet tidspunkt. 

Interesse for rådyr, andre hunder, fugler, skogens lukter og tisseflekker er tross alt en varslet katastrofe når det gjelder de fleste hunder. 

Det som er fint med varsla katastrofer er at det går an å ligge i forkant og trene på at det ikke skal bli en katastrofe.  

Derfor deler jeg opp innkallingen i delmomenter og trener på enklere og mer kontrollerte varianter av å forlate noe som lukter godt, avbryte jaging, komme helt inn til eier og så videre.

Innkalling er ikke så vanskelig hvis du gjør innlæringen riktig.

Innlæringen er ikke vanskelig. Hvis du ikke kan så mye om det er dette kunnskap som du kan tilegne deg f.eks. gjennom mitt innkallingskurs.

Det som er vanskelig er å fortsette å vedlikeholde treningen etter at signalet har begynt å virke. 

Utilstrekkelig innlæring er det største problemet

For det første, innlæringen varer veldig mye lengre enn det veldig mange tror. 

Hvis du ikke har trent på delmomenter og generalisert disse er du garantert ikke ferdig med innlæringen. 

Viktigheten av god innlæring handler heller ikke bare om at hunden skal forstå at det signalet betyr kom hit.

Det handler like mye, eller kanskje til og med mer, om å trene frem et system som du kan bruke når du havner i en situasjon hvor innkallingen IKKE virker. 

Fordi det vil skje - at hunden ikke kommer når du roper. 

Hva gjør du da? Kjeft og korrigering? Eller tenker du at det kan være en brist i innlæringen? 

Hvis du har trent innkallingen ved å dele den opp i delmomenter så kan du gå tilbake til det delmomentet som ikke fungerte i den situasjonen og trene konkret på det som var ødelagt. Du vil få drahjelp av at hunden kjenner igjen treningen og hunden vil bli lydigere i neste situasjoner. 

Hvis du ikke har trent på denne måten går du glipp av dette verktøyet. 

 

Du må ikke slutte å trene på innkalling

For å bevare et godt innkallingsignal hele livet så må vi fortsette treningen selv etter hunden er blitt voksen. 

Hver gang du kaller inn og hunden må gi slipp på noe gøy så reduserer du verdien på innkallingen din. Dette gjelder også hver gang du kaller den inn for å sette den i bånd, eller tar den med inn. 

Innkalling blir en selvfølge for oss, men det er ingen selvfølge for hunden. Og for å unngå at hunden slutter å komme på signalet vårt må vi på en eller annen måte belønne den når den kommer, og ikke straffe den med å avslutte alt som er gøy. 

Godbiter er ikke alltid tilstrekkelig som belønning. Den ferdige jakthunden jobber helst for å jakte videre, apportere eller snuse og det er også disse tingene den går glipp av når den kommer når vi roper.

Derfor bør vi under innlæringen jobbe med systemer som lærer hunden at det er vi som tildeler disse fordelene - og at den kan få de hvis den kommer. 

Dette lærer du den under innlæringen.

 

Jeg har laget et innkallingskurs ...

hvor jeg dekker alt som jeg har skrevet om her. Du får en fiks ferdig fremdriftsplan som gir deg god innlæring gjennom teori og trening på delmomenter. Det blir så mye enklere når du gjør rett fra start.

Bli med på kurs og få en innkalling som fungerer.

Les mer om innkalling:

Innkalling - hvorfor kommer ikke hunden når jeg roper?

Hasse lærer innkalling