Hasse lærer innkalling

Når vi får den nye valpen i hus har vi bare noen få uker før vi ikke klarer å løpe den inn lengre. Etter dette er vi ganske hjelpeløse uten innkalling hvis ikke valpen vil det samme som vi vil.

Innkalling en av de viktigste kommandoene vi har i hverdagen og derfor også en av de første tingene jeg forsøker å få til å fungere. 

Det er ofte lettere å trene på noe hvis man på forhånd klarer å se for seg hvordan den ferdige øvelsen skal se ut. Jeg ønsker at hunden skal komme når jeg roper. Den skal bråsnu når signalet kommer og komme direkte og helt inn til meg. Deretter skal den bli der til ny beskjed blir gitt. 

I begynnelsen er det helt kravløst. Innkallingen bygger på lyst og forventning om belønning. Jeg prøver å leke det inn. Jeg roper bare på hunden når jeg er sikker på at den vil komme. Slik holder jeg på en stund. Etter hvert som kommandoen begynner å sette seg kan du begynne å utfordre dette litt forsiktig. Det finnes tre vanskelighetsgrader når det gjelder innkalling. 1. Når hunden allerede er på vei mot deg. 2. Når hunden er opptatt med noe. 3. Når hunden er på vei mot noe. 

Jeg begynner inne og i nærområdet ute med Hasse. Jeg prøver å benytte gode belønninger. Gradvis legger jeg på forstyrrelser, men hovedfokuset er å lykkes alle gangene jeg roper.  Etter innkallingen får Hasse gå tilbake til å gjøre det han holdt på med, eller gjøre det han vil. Det er viktig at hunden får mulighet til å tulle rundt og bli kjent i de forskjellig miljøene uten at vi roper på den hele tiden. Den skal utvikle seg som selvstendig vesen. Derfor trener jeg ikke innkalling hele tiden, men en eller to repetisjoner innimellom. 

Husk at hunder lærer i bilder og det er din jobb å sørge for at hunden får flest korrekte bilder av hva som skjer når du kaller på den. Det er lett å lære valpen at den skal bråsnu og løpe mot oss når vi roper, men det er også veldig lett å misbruke en god innkalling og dermed avlære den. 

De vanligste grunnene til at hunden tilslutt ikke kommer på innkalling er at den opplever at hver gang den kommer så er moroa over. F.eks ved å bli koblet hver gang den kommer inn. En annen grunn til at hundene ikke kommer på innkalling er hvis den har lært at den ikke trenger å ta kommandoen din seriøst. Hunden vil raskt skjønne at det ikke er så farlig å komme på første signal hvis du har for vane å rope igjen og igjen uten at noe skjer. Ekstra ille kan det bli hvis den finner ut at når den er tilstrekkelig ulydig så tar du frem noe godt for å lokke den inn. Det kan også hende at hunden ikke kommer på innkallingssignal fordi den ikke vet hva det betyr. Derfor er det veldig viktig å bruke tid på innlæringen av kommandoen, presentere ulike forstyrrelser og miljøer, ta forhåndsregler slik at vi ikke vanner ut kommandoen eller gjør kommandoen negativ med å kun benytte den for å avslutte det som er gøy.

I denne filmen viser jeg hvordan jeg har jobbet den siste uka med Hasse. Jeg synes han er blitt veldig flink, og det fungerer godt nok til at jeg tør gi han frihet til å løpe rundt og bli kjent med verden.