Apport - Tren på avleveringer

Mange sliter med avleveringen i apport. Det viser seg særlig når man skal ta apportbevis, eller delta på apportprøver.

Artikkelen er hentet fra Tren på avleveringer (hundeliv.no)

De vanligste problemene i forbindelse med avlevering er lav fart inn til fører, at hunden ikke vil komme helt inn, at hunden tygger på på objektet, at hunden slipper før føreren har fått tak i fuglen, eller at hunden rett og slett stikker avgårde med apportobjektet.

Kjenner du deg igjen? Dette er ganske vanlige problemstillinger og kan ofte løses ved å trene inn gode avleveringer.  

Jeg bruker to typer apportavlevering.

Den enkleste og tryggeste er jaktavleveringen hvor hunden skal komme rett mot meg og presse fuglen inn i hånda mi. Dette signaliserer jeg med å bøye meg litt ned og åpne hånden når hunden er på vei inn. Denne avleveringen bruker jeg på jakt, på jaktprøver, når jeg tar apportbevis og når jeg trener inn apport. Jeg mener dette er den mest fornuftige og effektive avleveringen med tanke på praktisk bruk og jakt. Særlig med tanke på skadeskutt vilt du helst ikke vil hunden skal miste på grunn av en klumsete avlevering. Men jeg har dessverre opplevd at noen dommere på apportprøve mener denne avleveringen er litt for rask og dermed trekker ett poeng for det.

Når hundene er gode på jaktavleveringen lærer jeg hundene å komme inn og sette seg i utgangsstilling med apportobjektet. Dette er en penere og mer dressert avlevering.

 


Lær hunden enkel jaktavlevering:
Vi begynner med å lære hunden å presse nesen inn i hånda vår for belønning. Du skal kunne friste hunden med godbiter mens den trykker nesa mot hånda. Videre gir jeg hunden en dummy, åpner hånden og tar i mot gjenstanden med en gang hunden dytter den mot håndflaten. Når hunden gjør dette raskt øker jeg vanskelighetsgraden ved å kreve at hunden trykker  gjenstanden mot hånden min lengre før den får belønning. Til slutt generaliserer jeg øvelsen til de objektene hunden skal gjøre dette med og selvsagt miljø.

Det er hunden sitt ansvar å presse nesen/apportobjektet inn i vår hånd. For å være helt sikker kan det være smart å trekke hånden litt i fra hunden slik at hunden må følge etter for å få presset nesen/apportobjektet inn i hånden.

 

 

 

Les mer om apport: