Brise kommer på innkalling

Innkalling - hvorfor kommer ikke hunden når jeg roper?

Normale hunder kommer ikke på innkalling hvis det er noe annet interessant i nærheten!

Denne artikkelen hører til hundeliv.no: 

Innkalling - hvorfor kommer ikke hunden? | BLOGG | Hundeliv.no

Innkalling er en av de vanligste tingene hundeeiere synes er vanskelig. Og det med rette, innkalling med jakthunder er vanskelig og krever jevnlig trening for å at innkallingen skal være god hele tiden.

Selv opplever jeg at innkalling går litt i syklus. I perioder har jeg en god innkalling, men i andre perioder faller det litt ut. Hverdagen skjer og innkallingen blir dårligere. Jeg er ganske sikker på at det er sånn for de aller fleste.

Heldigvis handler det bare om trening!

I denne posten vil jeg prøve å gi deg noe å tenke på hvis du strever litt med innkalling, eller hvis du har lyst å forbedre den. La oss starte med å se på hva som skje i en innkalling.

Situasjon: Du roper på hunden din.

Adferd: Hunden kommer på innkalling.

Konsekvens: Hunden får ikke løpe mer, suse rundt, løpe til andre hunder, jage ekorn eller hva enn den driver med i skogen.

Hypotese: Negativ straff.

Hvis du roper på hunden din og den mister tilgang på en ressurs når den kommer på din innkalling så kan det hende hunden din opplever dette som negativ straff. Jeg sier hypotese fordi vi vet ikke om det er forsterkning eller straff, og om denne er positiv eller negativ, før vi får se hvordan adferden endrer seg fremover.

Hvis hunden blir dårligere på innkalling er det mest sannsynlig en straff i bildet.

Hvis hunden blir flinkere til å komme til oss er det sannsynligvis en forsterker inne i bildet.

Men du kan også si at hvis hunden blir flinkere til å ikke komme på innkalling er det en forsterker til stede, og hvis hunden blir dårligere til å ikke komme på innkalling er det noe i situasjonen som straffer.

Wæææ, jeg forstår godt hvis du tenker at dette blir vel nerdete, men bær med meg!

Vi kan nemlig også analysere på denne måten.

Situasjon: Vi roper på hunden

Adferd: Hunden kommer ikke når vi roper.

Konsekvens: Hunden får fortsette med snusing, løping, jakting eller hva enn den gjør løs i skogen.

Hypotese: Positiv forsterkning

Det betyr at hvis hunden blir dårligere til å komme på innkalling så kan dette forklares både med at hunden har erfart å komme inn til oss er straffende og at det er forsterkende å la være.

Det kan altså være to læringsprinsipper som jobber mot oss når vi kaller inn hunden.

I stedet for å tenke på hunden som ulydig så kan det være mer nyttig å se mekanisk på situasjonen.

Det finnes en belønning der ute som hunden gjerne vil ha, og når vi roper på den mister den tilgangen på denne.

Når vi trener for å forbedre innkallingen må vi på den ene siden forhindre at hunden får tak i denne belønningen, og så må vi samtidig finne en tilsvarende god forsterker slik at hunden ikke opplever det å komme til oss som et tap.

Læringslovene gjelder alle individer.

Har du tenkt på hvor mange ganger du roper på hunden din i løpet av en dag og hvor mange av disse du belønner hunden din for å komme?

Har du tenkt på hva slags belønning som kan kompensere hunden din for å gi opp noe der ute og i stedet komme til deg?

Å lære hunden konseptet med avstandsbelønninger er en måte å løse dette på. Da kan det du roper inn hunden fra være belønningen for innkallingen. Da må du lære hunden å gjøre noe til tross for at det finnes noe spennende der ute. Du må lære hunden å skifte fokus fra en gøy ting, til en annen gøy ting og venne den til at den får gå tilbake til det den likte best hvis den bare jobber med deg først. Men hunden kan ikke alltid få tilgang på det som er der ute. Derfor bør du også lære hunden å veksle mellom belønninger sånn at hunden ikke alltid forventer den beste belønningen.

 

 

Vil du lære mer? Meld deg på et av mine onlinekurs.

Les mer
Hvorfor er det viktig å lære fuglehunden å jobbe for avstandsbelønninger?