Passivitetstrening er kanskje den viktigste treningen du gjør med din hund, fordi en avbalansert og rolig hund er enklere å ha med seg, tilpasser seg raskere nye situasjoner og er generelt mye lettere å trene. Allikevel blir passivitetstreningen ofte tilsidesatt og får generelt lite fokus.
Jeg vet ikke om årsaken handler om manglende forståelse for hvordan og hvorfor vi trener dette, eller om det rett og slett er fordi det er morsommere å gjøre noe med hunden enn å ikke gjøre noe med hunden.
Eksempler på situasjoner i hverdagen hvor det er viktig at en hund kan roe seg ned:
- I hverdagen for å slippe en hund som tasser rundt
- Å spise middag hjemme er ikke nødvendigvis like hyggelig med en hund som sitter å tigger ved bordet.
- Når du har besøk er det ikke alle som er like glad i hunder, som vil at hunden skal knege eller tigge.
- Det er ikke moro med hunder som varsler og møter gjester ved døra.
- Under trening er det mentalt slitsomt for oss hvis hunden står og kaster seg i båndet, hyler og skriker, og hunden får ikke hvile.
- Trening blir vanskeligere med en hund som ikke klarer å slappe av fordi det blir vanskeligere å få kontakt og kommunisere med hunden. Kanskje bruker hunden seg opp mentalt før du går begynt.
- På besøk hos venner så er det hyggeligere om hunden får være med inn, enn at den må bli igjen i bilen. Det er større sjans for dette hvis den ligger stille der inne.
- Generelt på reise med fly, buss og tog er det fint med en hund som bare legger seg ned og slapper av.
Eksempler på trening og jaktsituasjoner hvor passivitet er viktig:
- Hvis hunden skal brukes som apportør på trekkjakt så er det fort ødeleggende for jakta hvis hunden ligger å piper, eller ikke klarer å ligge rolig mens jakta pågår.
- Under pausene på vanlig jakt så er det fint om hunden klarer å slappe av og hvile seg slik at den får hentet seg mest mulig inn i pausene.
- Mellom slippene på jakt eller prøver skal hunden forholde seg rolig og ikke bruke unødvendig energi mens andre hunder er i slipp.
- Hvis hunden går i bånd på jakt skal den ikke mase seg opp slik at jeg ikke kan jakte og skyte for en annen hund.
Passivitetstrening er ikke bare at hunden skal ligge stille og slappe av selv om det skjer ting. Det er en generell avslappet tilstand til omgivelsene. Det er viktig at hunden kan legge seg ned å slappe av, men det er like viktig at hunden klarer å ta med denne egenskapen inn i aktivt arbeid.
Kan jeg begynne med passivitetstrening med en gang?
Passivitetstreningen starter gjerne ved at du tar valpen på fanget og lærer den å slappe av der. Den begynner også som burtilvenning hjemme og om natten. Det er naturlig at den ganske fort må lære å slappe av i bilbur. Treningen tar jeg gradvis, og det er et poeng at selv om jeg begynner å trene dette med en gang venter jeg med å kreve langvarig ro frem til den er moden til det.
Du skal også være forsiktig med å kreve passivitet av en hund som har overskuddsenergi. Tidspunkter hvor det passer veldig dårlig å kreve passivitet er når du kommer hjem fra jobb og hunden har vært alene, rett etter at den har sovet i flere timer eller hvis dens personlige aktivitetsnivå ikke har blitt møtt.
Passivitet som egenskap
Noe av det viktigste du gjør i passivitetstreningen er å lære hunden generelt å slappe av. Hunden må forstå at den aldri oppnår noe med å mase, eller gire seg ukontrollert opp. Treningsmessig er dette ganske enkelt fordi det handler om å ta med seg hunden rundt omkring og legge til rette for at den får mulighet til å roe seg ned og slappe av. Fordi passivitet ikke er et triks, men en egenskap vil jeg ikke be hunden legge seg, den bør gjøre det på eget initiativ. Jeg ønsker at det å være rolig skal være normalen.
En hund med en god AV-knapp er veldig enkel å ha med seg på reise, på besøk, generelt i hus, når du selv har besøk, når du er ute og ser på ungene spille fotballkamp, eller i forbindelse med trening. Passivitetstrening handler om å øke din hunds tålmodighet og toleranse for at ingenting skjer og at den skal oppføre seg passivt selv med distraksjoner og et summende liv rundt seg. Som med all annen trening så gjelder det å strekke strikken gradvis lengre i det tempo som passer for hunden din. For noen hunder går det fortere enn for andre.
Passivitet under kommando
I forbindelse med hjemmerutiner og bortebesøk lærer jeg hunden å «gå på rommet», eller «på plassen» sin. Det er gunstig å ha mulighet til å be hunden legge seg rolig et bestemt sted. I begynnelsen kan det være lurt å bruke et teppe for å avgrense hvor «rommet» er. Under innlæringen kan du ta med dette teppet alle steder slik at hunden kjenner igjen situasjonen. Da blir dette teppet en hjelp for hunden slik at den lettere slapper av rundt omkring. Andre ganger når jeg er ute rundt omkring bruker jeg ting til å lage slike områder. For eksempel setter jeg igjen sekken eller jakken min der hundene skal ligge. Hvis du er flink til dette vil det bære mindre preg av å være passivitetstrening og bare bli vane.
Kontroll på forventningene
Å få til rolige og avbalanserte hunder er ganske enkelt når det ikke skal skje noe morsomt. Det er ikke nødvendigvis like lett å få frem det samme harmoniske dyret når aktivitet og moro står på planen. Hunder gjør det som lønner seg. Derfor er det viktig å følge med på hundens forventninger og intensitet når vi skal starte aktiviteter.
Stresser hunden seg opp og hopper og piper når du kler på deg turklær? Går hunden i fistel når du skal trene apport? Piper den mellom slippene på jaktprøve? Kryper den ut av pelsen sin som et resultat av forventninger for arbeid? Veldig mye av denne typen adferd er menneskeskapt fordi vi ikke har tatt hensyn til hundens intensitet før vi starter med, eller lar hunden gjøre det som er gøy. Forventninger er et viktig ord i forbindelse med passivitetstrening fordi hundens forventninger er hovedårsaken til at passivitet er vanskelig. Hver gang du starter en aktivitet med hunden din belønner du den intensiteten og humøret hunden din er i. Hvis hunden hopper vill av engasjement rundt deg mens den synger av full hals når du plukker frem apportdummyene så er det denne adferden og intensiteten du belønner når du setter i gang øvelsen. At hunden utvikler stress og lyd i utålmodighetens navn er en ting, men denne hunden vil ofte arbeide mer unøyaktig, gjøre feil og ha vanskeligere for å ta i mot dine kommandoer underveis – bare fordi den har feil (for høy) intensitet i forkant av treningen. Hvis du hadde tatt frem dummyene, ventet til hunden var rolig og avbalansert så vil hunden lære at ingen aktivitet begynner før den er rolig og den vil håndtere oppgavene lettere fordi den er klar i hodet.
Kan jeg belønne passivitet med godbit?
Hvis du ønsker å belønne hunden med godbiter i passivitetstreningen bør du passe på å ikke gi godbiten når hunden tenker på godbiten. Ved å gi hunden godbit fordi den er rolig og avbalansert kan du skape en atferd hvor hunden liker å være rolig. Men hvis hunden kun er rolig fordi den venter på en godbit vil det ikke virke til sakens hensikt fordi hunden ligger å venter på belønningen og det er nettopp denne adferden vi ikke vil ha - den ventende adferden. Da kan det bli vanskeligere å få hunden til å være passiv over lengre tid og vanskeligere for hunden å opparbeide en indre ro. Hvis du skal lære hunden din å «gå på rommet» på kommando er ikke godbitene dumme, men også her må godbitene bort og evnen til å forbli passiv på rommet trenes inn. I forhold til å foredle egenskapen passivitet så er det nok i mange tilfeller best å ikke blande inn drops.
Tren hunden etter adferden den viser
Det er faktisk noen ganger skikkelig vanskelig å ta tak i stress og feil intensitet fordi vi ofte har andre planer for hva vi vil gjøre med hunden. Det er kanskje i starten enkelt å overse litt stress, bare så man får gjennomført det vi hadde tenkt. Men det handler om å være bevisst over sin hunds adferd slik at du ikke belønner adferd som faktisk kan bli et problem over tid. Ved å være litt bevisst på de små tingene i hverdagen og på trening klarer du ofte å lage en trivelig hund før det i det hele tatt utvikler seg til noe problem. Hundene reagerer forskjellig i alle situasjoner. Derfor må du lese din hund, i hver enkelt situasjon. Hvilken intensitet har hunden min? Hvilke forventninger har den? Ønsker jeg denne adferden? Husk at hundens adferd i ulike situasjoner kan forandre seg i løpet av hundens liv og er ikke konstant. JO Sørmarken sa til meg en gang: Tren den hunden du har i dag! Det er en ganske bra treningsregel.
De fleste tror det er når vi gjør noe med hunden at vi utvikler den. Men noen ganger skjer den største utviklingen når vi ikke gjør noe som helst...
Les også:
Sosialisering, et misforstått begrep!