Fire tips til en innkalling som virker

En god innkalling er noe av det viktigste du kan lære hunden din. Ved å ha en god innkalling kan du gi hunden din mer frihet på en trygg måte og uten å plage andre.

Hundeloven kapittel 2, §4 sier:

Hundeholderen skal påse at hunden ikke farer mot, hopper på, forfølger eller stiller seg i veien for folk som ikke godtar dette. Har en hund dette for vane, skal den bli holdt i bånd på steder som er åpne for allmenn ferdsel.

Det vil si at uten en innkalling som virker så må du ha hunden din i bånd!

Hva er innkalling?

Når jeg kaller inn hunden ønsker jeg at hunden skal reagere umiddelbart og snu seg raskt for å galoppere mot meg. Når den har kommet inn til meg vil jeg  at den skal bli værende nær sånn at jeg har mulighet til å ta den fast hvis jeg trenger det. Dette skal hunden klare uansett hvor vi er, og uansett hva som skjer rundt den. 

En fungerende innkalling gjør at vi kan ha hunden løs både i hverdagen, på jakt og på prøver. 

Innkallingen er også en forkunnskap for å lære hunden snu-signal, den hjelper oss når vi trener på å gå fot sammen med oss og det er et nyttig signal når vi trener apportering. 

En av de største årsakene til at innkallingssignalet vårt blir dårlig er at vi bruker det for å avslutte ting som er gøy, eller for å gjøre noe kjedelig. 

Det er så mange ting vi gjør i hverdagen som filer bort verdien av å komme til oss.

  • Kom her, så skal jeg sette deg i buret i bilen i mange timer.
  • Kom her, så får du ligge inne i stedet for å snuse ute. 
  • Kom her, så får du ikke leke mer med den hunden.
  • Kom her, så skal du få gå i bånd i stedet for å jakte. 

Du kan motvirke dette ved å bruke innkallingssignalet og belønne innkomsten for å så la den løpe igjen. Lær hunden at den får gå tilbake til det den holdt på med og bruk miljøet som belønninger for innkallingen når du kan. 

 

Hva gjør du når hunden ikke kommer når du roper?

Som i så mange andre øvelser består en innkalling av flere delmomenter. 

Vi kan dele den opp i en respons på signalet, snu seg vekk i fra noe som er interessant, løpe mot oss og bli der til ny beskjed blir gitt.

Mange av disse delmomentene kan vi trene hver for seg. 

Når vi bygger opp innkallingen gjennom delmomenter så lager vi også et system hvor vi kan fikse feil når de oppstår. 

Hvis du ser for deg at hvert delmoment er som et trinn på en stige så er stigen ødelagt hvis et trinn ikke er i orden. Men vi kan reparere trinnet, og da kan vi bruke stigen igjen. 

Når vi er bevisst på at en innkalling består av alle disse trinnene så blir det også lettere å se når hunden er flink til noen av dem, men ikke så flink på andre. 

For eksempel så kan hunden vår bli flink til å reagere på signalet. Den kan reagere raskt, stoppe og se på oss. Men så kan det hende at det brister når det gjelder å slippe det som er interessant, eller at den kommer mot oss, men ikke vil komme helt inntil.

Hvis vi blir gode til å kjenne igjen hvilket moment som brister så blir det lettere å trene på ta dette trinnet ut av helheten og fikse dette trinnet før vi spikrer det fast til stigen igjen. 

Dette fordrer at du trener inn innkallingen med en slik oppbygning at du får dette verktøyet. 

Som ny hundetrener er det heller ikke lett å ha oversikt over alle øvelsene som kan hjelpe deg å trene på hvert delmoment. Slike ting kan heldigvis jeg hjelpe deg med gjennom mine kurs. 

Metoden du trener etter kan begrense deg, eller gi deg verktøy. 

 

Hva kan du belønne innkallingen med?

Når vi jobber med innlæringen bruker vi ofte godbiter, draleker og tennisballer å belønne innkallingen med. 

Dette er belønninger vi kan ha i lommen slik at det er enkelt å trene flere repetisjoner. 

Men senere bør vi lære hunden et belønningssystem hvor vi også kan bruke tilgang på ting i miljøet som en belønning. F.eks. at hunden får jakte videre, snuse på noe eller apportere. 

Det gjør vi fordi dette er verdifulle belønninger for hunden og fordi innkallingen ofte handler om å frata disse ressursene fra hunden. Det er smart å balansere dette litt når vi kan.

 

Hvordan kommer jeg i gang med innkalling?

Når vi begynner å trene innkalling så har ikke hunden noen som helst forventning til innkallingssignalet ditt. Derfor starter innkallingstreningen med å lære hunden å assosiere innkallingssignalet med en belønning.

Når denne assosieringen er etablert kan vi begynne å trene med planlagte forstyrrelser slik at hunden får øve på reaksjonsmønsteret sitt i situasjoner som ligner på det den vil møte i hverdagen. 

Det kan være vanskelig å vite hvordan du bør trene hvis du ikke har gjort det før. Derfor kan det være lurt å gå et kurs. En god innkalling = frihet for hunden din. Derfor er innkalling en av de viktigste tingene vi lærer hunden. I onlinekurset "Innkalling" har jeg laget en fremdriftsplan og organisert teorien du må kunne, slik at du kan bruke tiden din på å trene hund. 

Klar for å få en innkalling som vil gjøre andre hundeeiere sjalu?

Sjekk ut kurset her.

 

Les mer om innkalling:

To avgjørende detaljer for en super innkalling

Innkalling - hvorfor kommer ikke hunden når jeg roper?

Hasse lærer innkalling