Om å engasjere seg på trening

Det er sommer og hundenorge har våknet fra dvalen. Fellestreningene er i gang og vi møter endelig folk og hunder igjen. Det er ikke uvanlig at hundene våre ikke "virker" helt på samme måte i disse miljøene som når vi trener hjemme, eller alene, eller med noen få kjente. Dressurtreningen du ønsket å gjennomføre kan bli ødelagt fordi hunden din blir opptatt av og vil bort til de andre hundene.
 
Apporttreningen hvor du endelig kunne trene på søkapport der noen andre har lagt ut apportene, eller vannapport med båt, ble ikke noe av fordi hunden hverken klarte sitt, bli eller grunnleggende apport da den heller ville bade, jakte eller engasjere seg med de andre hundene.
 
Når vi har lært inn adferder som f.eks apport gjennom momenter som til slutt settes sammen til en helhet så kan vi bruke denne kjente kjeden for å teste hvordan det står til med hundene våre når vi kommer til nye miljø.
 
Før jeg legger opp til en hel øvelse så kan det være lurt jobbe med delmomentene slik at hunden får bli vant til miljøet, at den kan få vite hva den jobber for og vi kan også bruke en slik trening til å minne hunden på at den skal jobbe med oss og ikke finne på alt mulig annet. Når vi begynner med momentene har vi hunden nær og det blir enkelt for oss å ha kontroll på hunden hvis våre ønsker for treningen ikke sammenfaller.
 
Etter å ha sett an hunden mens du jobber med de små momentene så får vi et inntrykk av om hunden er klar for å gjøre noen av øvelsene som helhet.
 
Fordelene er at vi ikke ender opp med å slippe løs en hund som ikke kan mestre oppgaven, og dermed slipper vi også eventuell feillæring som konsekvens av dette. Hunden lærer heller ikke at den kan stikke av og gjøre som den vil uten at vi får tak i den igjen.
 
Men det viktigste er at når vi gjennomfører treningen på denne måten så utvikler grunnferdigheten å engasjere seg, som betyr at selv om du ikke fikk gjennomført og trent på søkapport (eller hva enn du skulle trene på) akkurat den dagen så vil du totalt sett havne på et høyere nivå med tiden fordi du tar tak i det elementet i treningen som ikke virker og lærer hunden å mestre det.
 
Vil du lære mer? Jeg tar opp dette temaet i medlemspodcasten til Hundeliv, men du kan få en sniklyttings på denne episoden her:
 

Vil du lære mer om bra hundetrening? Les mer om mine onlinekurs her.

Eller les disse artiklene: