Ro i oppflukt og skudd (RIOS) gir fugl i sekken

RIOS - Hva er det?

RIOS står for ro i oppflukt og skudd og handler om at hunden er rolig når fugler tar til vingene, når haren løper av gårde, når det skytes og når det felles.

Hvorfor er RIOS viktig?

Ro i oppflukt er viktig for at vi skal få best mulig skuddmulighet på viltet uten at hunden kommer inn i skuddlinja og på den måten ødelegger mulighetene for felling. Når hunden er rolig, kan vi bruke konsentrasjonen vår på å skyte.

Men det er flere fordeler med at hunden kan bremse og forholde seg i ro når vingene flakser.

Det blir nemlig også lettere for hunden å følge med på hvor viltet blir av etter felling (markering) sånn at den kan apportere det raskest mulig. På jaktprøve er det også krav om ro i oppflukt for å kunne få premie.

Siden ro i oppflukt er viktig for både jegere og prøvedeltagere så får temaet mye oppmerksomhet.

RIOS er liksom fuglehundfolkets hellige gral!

Men egentlig er det en veldig liten del av det å få til en god fuglehund.

Til tross for det, er ettergang hovedårsaken til at folk (hunder) ryker ut på prøver!

Dermed blir det ikke en så veldig liten del allikevel.

Hvis vi legger prøvene til side, så er det å ha litt kontroll på hundene våre forutsetningen for å kunne jobbe med de andre bestanddelene som kreves for å bygge opp en bra fuglehund.

Derfor har jeg laget et kurs.

 

Få kontroll på RIOS med «Vilt Bra Fuglehuntrening»

Nettkurset «Vilt Bra Fuglehundtrening» tar for seg de ulike momentene fuglehunden møter i et fuglearbeid. Du lærer hvordan du kan trene på delmomenter - uten fugl, sånn at du kan lære hunden hva den skal gjøre før du tar den med til fjellet. Du får øvelser som enkelt kan overføres til virkeligheten og på den måten vil det bli lettere å mestre når du endelig kommer til fjells. 

Les mer om kurset her.

 

Andre artikler om ro i oppflukt:

Hemmeligheten bak RIOs

Få dreisen på reisen