Hasse lærer sitt

Å lære hunden sitt kan hjelpe deg i mange situasjoner. En hund i sittende stilling er mer avslappet og oppmerksom enn en som spretter omkring. 

Den tar lettere signaler om hva dere skal gjøre videre. Men aller viktigst er kanskje potensialet for en livreddende stoppkommando. I en varm situasjon er det ofte enklere å stoppe hunden, enn å for eksempel kalle den inn.

Dette innlegget handler om innlæringen av sitt. I mine første øvelser med valpen har jeg jobbet med selvbeherskelse gjennom omvendt lokking, som jeg har vist i innlegget Hasses første uke. Jeg videreutvikler dette til at hunden skal sette seg for å få godbiten.  Ganske raskt lærer hunden at hvis den setter seg så utløser det en godbit. Jeg slipper godbiten på bakken slik at hunden kan jage denne, og dermed også få mulighet til å gjenta sitt. I begynnelsen gjør jeg alt helt uten kommandoer.

Når jeg har fått flyt i denne øvelsen så kan jeg betinge adferden. Flyt betyr at det ikke lengre finnes noen dødtid mellom hver gang hunden frivillig tilbyr sitt. Da vet jeg nøyaktig når hunden kommer til å sette seg og jeg kan legge på kommandoordet rett før. På denne måten vanner jeg ikke ut kommandoordet før hunden i det hele tatt har lært betydningen, og jeg trenger heller ikke trene bort lokking og andre bevegelser. Jeg får også mange repetisjoner på kort tid, og sannsynligheten for at det blir rett hver gang er stor.

 

Jeg benytter samme metode til å lære hunden å sitte før den får mat, før den får gå inn og ut gjennom døra, ut av buret og alle andre situasjoner hvor jeg kan implementere dette. Hvis hunden ruser frem når jeg setter ned maten løfter jeg bare opp skålen igjen. Når hunden setter seg igjen kommer maten ned igjen. Omvendt lokking. Det samme gjelder ytterdøra og burdøra. Jeg trener litt over alt. 

 

Gradvis forlenger jeg tiden hunden må sitte og gradvis går jeg lengre fra hunden. Det er viktig å variere mellom lett og vanskelig, da blir denne leken morsommere. Det er også viktig å forstå forskjellen på å trene en rask reaksjon på sitt, og det å bli sittende. Nå er ikke disse filmene noen fasit, men de viser litt hvordan jeg jobber nå i begynnelsen.

Jeg fortsetter å utfordre sitten uten kommando. Et "ja" løser ut hunden. Dette er også en fin start på avansetreningen. Når det gjelder lekene lærer jeg også inn å slippe leken. Med Hasse har jeg funnet ut at det fungerer bra å si "takk" og rett etterpå kaste en godbit i gulvet. Når forventningen om at takk betyr godbit slipper han etterhvert ganske umiddelbart på takk. 

 

Men jeg må også begynne å bruke kommandoen i hverdagen. På samme måte som med innkallingen må ikke denne kommandoen misbrukes, men bare benyttes når vi forstår at valpen har sjans til å klare å gjennomføre. 

Jeg har lengre perspektiv på å få en bra sitt/stopp, enn hva jeg har på å få på plass innkallingskommandoen min. Anders Landin har laget en fin oversikt i sin bok på hva han trener til hvilken tid og jeg prøver å følge dette. I følge denne kan uvilkårlig innkalling være på plass ved ca 3 mnd alder, mens uvilkårlig sitt/stopp ved ca fem mnd. Dette er selvsagt generelt og må tilpasses det enkelte individ, men det er et fint målbilde å følge. Til dere som ser disse filmene - en ting er jo å få det til hjemme, men det er utrolig viktig å få det til alle andre steder, steder man ikke er like beskyttet av hjemmets rolige omgivelser ;)

På filmene er Hasse mellom 8 og 10 uker. Jeg trener ikke mye, bare noen få minutter til sammen i løpet av en dag, og jeg har vært nøye på å gjennomføre treningen litt over alt.