Apport trening med Trygve

Apport: Forstå hvordan farger og dummys påvirker apporttreninga

Har du tenkt på hvordan hundens fargesyn og alle de ulike dummyene kan påvirke apport treningen din? 


Når vi trener apport har fargene på dummyen har noe å si. Mot grønne underlag er blått, lilla og hvitt sikre synlige farger for hunden, mens gult, oransje og rødt ikke er like lette å se. Hunden kan skille dem ut gjennom kontur og kontrast, men de vil gå mer i ett enn de førstnevnte fargene. 

Dummyens form også noe å si for valget av dummy til treningssituasjonen. Under skal jeg ta for meg de ulike og skrive litt om bruksområdene. 

Apport trening med rette dummyer og farger

Standard dummyene er på 250g, 500g eller 1000g. Dette er den mest brukte dummyen når vi trener apport. De kommer med ulike håndtak og farger. De ulike håndtakene kan hjelpe deg med å kaste dummyen lengre. Utover det velger du vekt ut fra størrelse og alder på hunden din, og med tanke på vekten på viltet hunden skal bli vant med å bære. De kommer i ulike helfargede, men de finnes også som markeringdummy hvor fargen er todelt på midten. 

 

 

Huntingdisk er en 165 grams flat og rund dummy som er super å bruke hvis du vil hunden virkelig skal bruke nesa når du trener apport. På grunn av sin flate form legger dummyen seg ordentlig nedi bakken og det gjør noe med vittringen. Jo høyere vegetasjonen er rundt denne dummyen jo mer nøye og systematisk må hunden jobbe for å finne den. Pocketdummy på 80, eller 150 gram vil ha samme funksjon. Alle disse er supre til å blant annet lære inn nærsøket med. De kommer i tøy, og i pels. 

 

Tredelte dummyer og fugledummyene handler i stor grad om å forbedre grepet til hunden å lære den ta hensyn til deler som henger og slenger. Når du trener apport med disse simulerer de løse delene for vinger, løse hoder, stort vilt som krever grep som gås og rev. De finnes i tyngder opp til 6 kg og vil derfor også bidra til å styrke hunden til å klare å apportere den faktiske vekten av en gås, rev eller grevling.  De kommer med og uten pels. 

 

Men det handler ikke bare om hva hunden kan se og ikke se. Dokkens har utviklet en rekke fugledummyes som også skal kunne gi hunden så realistisk erfaring som det er mulig å gi uten å faktisk jakte med den. Derfor har de utviklet en rekke fugler som har det samme fargespillet som de gjeldene fuglene slik at du kan lære hunden din hva den skal se etter når den skal apportere i en reel jaktsituasjon. 

 

Jeg har skrevet flere artikler om apport: 

Hva trener du på når du trener vannapport?

Apportprøveskolen

 

I fire apportutfordringer finner du øvelser som skjerper og forbedrer lydigheten. Alle øvelsene har sine røtter i jaktlige situasjoner. Kurset er delt inn i fire utfordringer. Jeg hjelper deg dele opp utfordringene i delmomenter slik at du kan trene på det som er vanskelig før du prøver øvelsen som en helhet. Jeg setter også opp forslag til ulike vanskelighetsgrader av øvelsen slik at du enklere kan tilpasse den til ditt nivå. På den måten kan du gjøre det enklere i starten og øke vanskelighetsgraden etter hvert som du mestrer. Les mer om kurset her