Mange trener hele øvelsen når de trener på vannapport. Men er det egentlig veldig lurt?
Denne artikklen er hentet fra Hundeliv.no Hvordan trener du når du trener på vannapport? (hundeliv.no)
Eller er nettopp dette årsaken til at vi ikke kommer videre i treninga eller ikke får bukt med et treningsproblem?
Jeg mener en av de vanligste årsakene til at vi ikke kommer videre i treninga eller ikke får bukt med et treningsproblem er at vi trener på hele øvelser. Derfor kan det være lurt å tenke på momenter når det kommer til vannapporten også. Og det finnes en hel haug med momenter, fordi en vannapport er sammensatt.
Den består i hvert fall av disse momentene:
1. Ro i skudd og kast
2. Overgang fra land til vann
3. Svømme
4. Søk i vann
5. Svømme med fugl i munnen
6. Overgang fra vann til land
7. Ikke riste seg selv om man har vann i ørene
8. Avlevering
Det er en regel som sier at man ikke skal sette sammen to momenter før du har oppnådd flyt på begge momentene hver for seg. I listen over er det åtte momenter som alltid er med i en vannapport. Hvis hunden er usikker på flere av disse er det faktisk litt galskap å begynne å sette det hele sammen og prøve på en full vannapport. Det er iallfall ikke overraskende om hunden gjør feil på minst en av momentene.
Når en hund har fått lov å gjøre feil en gang så legger dette seg på minnebrikka til hunden. Og ja, jeg skriver fått lov, fordi det er vår jobb som hundetrenere å forsøke å forutse hva hunden vår til enhver tid er klar for og identifisere hundens sterke og svake sider slik at vi kan tilrettelegge for at hunden lykkes og får belønningshistorikk på rett adferd.
Mange ganger så glemmer vi å treningsplanlegge og setter dermed hunden opp for å feile. Treningsplanlegging handler ikke bare om før treningen begynner, men også om å lese hunden underveis (plan b).
Et eksempel hvor jeg vet om svakheter fra før: Jeg vet at på starten av sesongen så kommer Trygve til å riste seg når han kommer opp fra vannet den første repetisjonen (når han er tørr når vi begynte). Hvis jeg ikke gjør noen ting kommer han til å riste seg, miste apporten, plukke den opp igjen å komme inn for å avlevere. Dette vil ikke endre seg for at jeg står og roper til han, det vil bare endre seg hvis jeg hjelper han å gjøre rett. Det finnes selvsagt mange måter å løse dette på, men det viktigste verktøyet for å få det til er treningsplanlegging. Hva kan jeg gjøre for at han skal gjøre rett i stedet?
De forestående fem momentene vet jeg går fint, så derfor er jeg ikke redd for å sette sammen disse. For å jobbe med ristinga møter jeg Trygve ved vannkanten, jeg vet det holder å støtte han og kanskje hjelpe han når refleksene i pelsen begynner å knytte seg, så da gjør jeg det og så går vi sammen opp på land. Vi går mye lengre enn det som er vanlig for å bygge stamina her. På denne måten hjelper jeg han å mestre, han får ikke mulighet til å gjøre feil, og dermed blir det veldig tydelig for Trygve hva jeg ønsker og etter noen treninger på denne måten løser det seg og jeg kan pusse på andre momenter istedet.
Et eksempel hvor jeg leser hunden underveis: Hasse har ikke hatt noen problemområder i vannapport på en stund så jeg gjør meg klar for en repetisjon hvor han skal få prøve hele øvelsen. Det skytes, kastes og plaskes. Hasse er ivrig, sitter veldig lett, har flere rykk i kroppen og er klar til fraspark. Hvis jeg ignorerer dette og sender han på apport så belønner jeg denne adferden og intensiteten. Det er innmari fort gjort å ignorere det fordi det har jo gått supert frem til nå. Et par repetisjoner på denne måten og jeg har veldig raskt laget meg en hund som tjuvstarter.
Hvis jeg i stedet tar inn over meg hva som holder på å skje, så sender jeg ikke denne hunden på apport, men belønner heller at han blir sittende. På denne måten kan jeg lære han at bare tunge sitter kvalifiserer for vannapport, og det bygger den rette adferden.
For å trene på denne måten må jeg være klar for å forkaste den opprinnelige planen for å ta tak i ro i skudd og plask. Plan B. Noen ganger er vi så bestemt for å gjennomføre det vi hadde tenkt at dette ikke er så veldig enkelt. Derfor er det lurt å ta tenkt igjennom hva hvis ...? senarioene på forhånd. Hvilke kriterier setter du for at hunden skal få apportere? Dette er også treningsplanlegging.
Siden ro i skudd og kast er det første momentet i kjeden, kan jeg ikke gå videre før dette fungerer.