Stress på jaktprøve - Hvordan få en rolig hund som ikke stresser på prøve

Hunden din er en avbalansert hund uten stress i kropp og sjel. Den er både lydig og snill når du trener lydighet sammen med andre. På apportprøver sover den mens du spiser vaffler og venter på tur mellom øvelsene. Men på jaktprøver, eller på trening til prøver sammen med andre, blir den oppjaget.

Hunden peser, stresser og klarer ikke slå av bryteren. I løpet av en lang dag sliter hunden seg mentalt ut, noe som påvirker prestasjon både prøvedagen og påfølgende dag.

Stress på jaktpprøver er ofte knyttet til forventninger. Forventninger om å få jakte. Gjøre det beste den vet – løpe og lete etter fugl. Kanskje har vi bare en hund, og når vi er på jakt så får selvsagt hunden jakte. Den lærer ikke vente på tur, eller å være avbalansert før den får løpe. Den lærer bare at når far, eller mor, har de klærne, tar hagla, eller kjører på den veien, så er det jakt. Forventningene går i taket. Kanskje orker du ikke gå ordentlig inn i terrenget før du slipper bikkja heller. Han er jo steinklar og har helt sikkert energi til å stå løpet ut uansett. Det er jo slitsomt å gå med varulven i bånd.

Jeg forstår deg. Jeg gjør det. Men du gjør deg selv en bjørnetjeneste hvis du drømmer om jaktprøvepremier. Noen hunder er mer avbalanserte enn andre. Noen hunder trenger eiere som er superbevisste på det jeg beskriver ovenfor at det ikke skal bli en prøvelse å gå på prøve. Det er kort vei fra himmel til helvete! Stress på jaktprøve kan virkelig bli helvete. 

Heldigvis er det enkelt å gjøre noe med, så lenge du ikke lar adferden befeste seg over veldig lang tid. Som vanlig er føre var prinsippet gull verd.

Regler:

  • La hunden gå bak til den er avbalansert og rolig. Å få jakte forsterker den intensiteten hunden har når du slipper. Bruk slipptid til å belønne rett adferd.
  • Hvis hunden maser seg opp når du tar frem jaktdekkenet, pakk det bort igjen. Eller sett dere ned sammen og vent til gemyttene roer seg. Når hunden er rolig kan den få lov å bære jaktdekkenet som symboliserer alt som er verd å leve for.
  • Heng deg gjerne med et parti hvor hunden din ikke får slippe i det hele tatt. Legg merke til hvor lang tid det tar før den roer seg.
  • Lag treningsprøver med kompisene. Alle hunder bruker roe seg ned til slutt. Det går også ann å ta pauser underveis og brygge seg litt turkaffe eller noen pannekaker for å lære hunden at ikke alle turer er for jakt.
  • Slike pauser kan også brukes til å fortelle hunden at nå er du for gira, så da blir det appelsinpause. Ikke slipp hunden direkte fra pause, men når den har vist at den kan beholde roen når du begynner å gå igjen.

Belønn ro med slipp på 5-20 minutter.

Kort fortalt, ta det litt med ro og vær litt taktisk mot hvilken intensitet du ønsker å belønne så vil du få en hund som ikke stresser på jaktprøve.

 

Andre artikler relatert til stress på jaktprøve:

Trenger vi lydige jakthunder?