Med hund på sykkeltur

Å trene hunden under båndtvangen er en utfordring for mange. Jeg synes sykkel er en nydelig måte å trene hunden på i denne perioden.

Det jeg liker godt er at vi kommer oss ut på tur sammen. At vi kan få både lange, rolige økter og høyintensitetsøkter. Jeg synes det er artig at jeg kan konkurrere litt med hundens hastighet når jeg kan tråkke og føler vi får mer lek og samspill inn i treningen på denne måten. Jeg liker også at jeg kan styre hundens trekkbelastning fordi jeg kan tråkke. Mye positivt med sykkel altså. Derfor vil jeg dele noen av mine egne erfaringer med dere.

Når kan man begynne å sykle med hunden?
Forutsatt at hunden har god grunntrening kan du begynne forsiktig med sykling med spreke hundetyper når de er omkring seks til åtte måneder. Men for de aller fleste hunder/raser er det bedre å bruke unghundtiden på variert grunntrening enn på sykkeltrening.

En hund på åtte måneder er i puberteten og er fysisk på omtrent samme utviklingstrinn som et tolv år gammelt barn. Dette betyr normalt at unghunden er sterk og klar for aktiviteter med en viss belastning, forutsatt at den har god grunntrening, og ikke er av veldig stor eller tung rase. Er du i tvil - la sykkelen vente ...

Lette løpsglade hunder vil ha størst glede av sykkeltrening: Antakelig er en liten sykkeltur i rolig tempo, med innlagt variasjon, helt ok, ca. en til to ganger i uka, fra hunden er 8-12 mnd. Unge hunder skal ikke trekke hardt og det er viktig å finne mykt underlag å trene på.

Det man er redd for når det gjelder valper (hunder under 18 mnd.) er den generelle overbelastningen. Det betyr at hvis hunden får løpe uten å trekke alt for mye så er ikke det farlig så lenge man ikke kjører valpen helt i senk.

Skulle man overvurdere hunden en gang er som regel ikke det farlig heller, men kontinuerlig overbelastning er ikke bra. I dette ligger både for lange og for tunge turer. Det tryggeste er å ta turen på hundens premisser i starten ved å ikke presse lengde og tempo, men la hunden styre dette. Det er mange fordeler med en valp som har fått utgang for sitt fysiske behov.

Når det gjelder sykkel for trening så bør hunden være utvokst før man lar den jobbe tungt og lenge.

Når er det for varmt for hunden å sykle?
Jeg sykler med hunden hele sommeren og til alle døgnets tider. Jeg unngår selvsagt de varmeste tidspunktene på de aller varmeste dagene, men jeg tenker generelt at hundene er som meg. Så hvis jeg synes det er OK å bevege meg så går det også greit for dem.

Jeg fikk mange erfaringer når det gjelder hunder, arbeid og varme når jeg konkurrerte under VM i Frankrike og hundene måtte jobbe i 32 varmegrader også midt på dagen. Det gikk helt fint, men det er viktig med hyppig vanning og korte økter mellom vanningene eller småpausene. Så hvis det er veldig varmt sykler jeg ikke mer enn 20 minutter før jeg lar hundene få en pause hvor de får vann, gjerne et bad og kanskje litt tid til å bare snuse litt rundt.

Jeg driver ikke hard sykkeltrening når det er over 15 grader, i sterk sol eller veldig høy luftfuktighet. Men hvis du har trent hunden til å kunne jobbe i rolig trav jobber den ikke så hardt når du sykler med den og i tillegg tråkker litt selv, så da kan den helt fint tåle litt høyere temperatur.

Hvis en hund begynner å bli dehydrert så må man ta hensyn. Vi kan se dette gjennom økt pesing og veldig lange tunger, men også på at øynene blir mer hengete, at pelsen ikke trekker seg raskt tilbake når vi drar i den og at hunden virker ukonsentrert.

På varme dager holder jeg meg helt unna asfalt da denne kan bli veldig varm. Den sliter mer på potene, men kan også brenne potene på de varmeste dagene. Det er også greit å huske at hundene kvitter seg med mye varme igjennom potene, og at dette er vanskelig hvis underlaget de står på også er veldig varmt.

Vi er nye med sykling, hvordan begynner vi denne treningen?
Hunden må ha god grunntrening før du begynner å sykle med den. De første sykkelturene skal ikke være veldig lange. Hunder er forskjellige så det er vanskelig å gi generelle råd, men vi prøver likevel:

De første treningsturene bør gå i rolig tempo og behøver ikke være mer enn 2-4 km (10-20 min). Øk gradvis: Etter en måned sykler du kanskje 6-10 km og etter to måneder 8-15 km. En del av sykkeløkta kan ha høy intensitet: Øk farten i oppoverbakker og hold et jevnt og rolig tempo bortover og nedover. Hvis du er helt sikker på at hunden din tåler og liker det, kan du øke lengden på turene noe. Det aller viktigste er at du kjenner hunden din og ser hva den liker og tåler.

Mange er redde for å presse hunden for mye, men det er ikke farlig hvis en voksen hund skulle bli veldig sliten en dag. Det er bare å gi hunden tid til å restituere før neste tur, og du har fått lære om hundens grenser og kan ta bedre hensyn til dette i fremtiden.

Hvor langt kan vi sykle med hunden?
Når jeg begynner treningen for sommeren så begynner jeg med rundt åtte kilometer på sti eller grusvei. Men mine voksne hunder har grunnformen i boks etter en lang jaktsesong. Jeg har sykkel så jeg kan tråkke på litt hvis det blir tungt, men styrer dette etter hva det ser ut som hundene tåler.

Når hundene er i dårlig form for dette får jeg ofte mer stopp og «tissepauser» når det blir tungt i oppoverbakkene. Hvis jeg er flink til å tilpasse motstanden så forsvinner dette ganske raskt etter hvert som hundene kommer i bedre form. Da øker jeg til 15 - 20km per dag. Man tenker gjerne at 15 km ikke er spesielt langt for en jakthund, men sykkelturene kan ikke helt sammenlignes med jaktfunksjonen da syklingen blir veldig mye mer intensiv.

Jeg følger tankegangen til Grete Waits når det kommer til lange løp, selv om dette egentlig handler om menneskelige maratonløpere så tenker jeg at dette ikke er så ulikt. Hun sa at hvis man klarer å løpe 15 km hver dag så vil man tåle belastningen som oppstår under maraton. Det er jo egentlig ganske logisk. Hvis kroppen er vant med litt belastning hver dag, så vil den lettere tåle enkeltdager med høyere belastning. Det handler om å utligne forskjellene.

Innimellom drar vi på lengre sykkelturer og det lengste vi har syklet sammen er 37 km. Alt bortsett fra en mil var på grusvei. 

Hva med labber og sånn?
Når det kommer til hva labbene tåler så finnes det veldig mye forskjellig. Jeg har hatt en hund med dårlige poter, mens de andre sine sjelden blir slitt. Den med dårlige poter får sprekker og slitasjeskader med en gang, mens de andre må i ekstrembelastning i ekstremterreng for at de skal merke noe som helst.

Kvaliteten på potene påvirker treningen. For dem som generelt har gode poter så vil jeg helst holde på denne herdingen og bruker derfor ingen beskyttelse. Men jeg jobber meg rolig opp på lenge og belastning slik at jeg har kontroll på dette og unngår uhell så godt jeg kan.

Men hvis det er veldig grov grus, eller hvis vi skal kjøre uvanlig langt hender det at jeg beskytter potene på også disse hundene. Hunden som har dårlige poter får nesten alltid sokker, selv om jeg forsøker å få noen turer eller deler av turen uten for å herde potene noe. Sokkene jeg bruker på tørt underlag er NonStop Protector bootie. 

Kan hunden løpe på asfalt?
Asfalt, og spesielt varm asfalt, sliter mer på potene enn grus og terreng. Når du har lest frem til hit så skjønner du kanskje at jeg ikke er en enten eller person. Litt asfalt går helt fint, spesielt i rolig tempo (trav) når asfalten ikke er varm. Jeg må ofte kjøre tre km på asfalt for å komme til de fine trekkområdene for sykkel fra der jeg bor. Jeg holder hundene i trav og tar det med ro. Det man skal passe seg spesielt for er høyt tempo, varme og trekking.

Harde grusveier kan også gi hard belastning på bein og poter.

Bør hunden kunne noe dressurgreier før vi drar ut på tur?
Alt blir lettere med en lydig hund. Skal du sykle på grusveier hvor du deler veien med biler bør hunden holde seg på rett side av veien og tåle at det kommer biler forbi, også i høy fart. Hvis hunden løper foran sykkelen er det også bra hvis hunden kan høyre, venstre og stopp. Jeg har også nytte av en rolig – kommando som forteller hunden at den skal fortsette fremover, men ikke trekke.

Hva er best av å ha hunden løs, foran eller i springer?
Du kan sykle med hunden løs, i strikk foran sykkelen eller ved siden av deg på din høyre side. Det er hundens personlighet, hva du klarer å lære den av kommandoer og miljøet du sykler i som avgjør hva som er best. Jeg har enten hundene i strikk foran sykkelen, eller løs ved siden. Jeg bruker ikke springer siden mine hunder trekker mye, men en hund som løper rolig ved siden av sykkelen kan fint være i springer. Men jeg har lært hundene å løpe løs ved siden av sykkelen og kan bruke dette hvis jeg ser at turen er for lang for å ta bort belastningen hunden får i selen foran sykkelen.

Hva med utstyret?
Trykket i sykkeldekkene er svært viktig for hvor tungt det er for hunden, eller for syklisten. Harde dekk gjør at sykkelen triller lett, mens litt mykere dekk kan gi litt bedre feste hvis man trenger det. For en syklist på omkring 70 kilo kan lufttrykket være ca. 2,8 bar/ 40 psi. På knastedekk i skogsterreng kan du redusere litt, mens på god grusvei kan du øke litt. 2,8 bar/40 psi er et greit gjennomsnitt for litt varierte forhold, hvis du heller vil på tur enn å bruke tid på å finjustere dekktrykket.

Husk å vedlikeholde sykkelen godt. Gode bremser er selvfølgelig nødvendig når man sykler med hund!

Varier!

Sykling kan være en kjedelig og ensformig treningsaktivitet. Derfor er det viktig å tenke variasjon. Da blir treningen både morsommere og mer effektiv. Du kan f.eks. variere:

  • Terrenget: Velg kupert terreng, med varierende underlag
  • Ikke bruk en fast løype, men velg stadig nye ruter, om du har mulighet til det
  • Varier farten, kjør noen intervaller, sørg for at hunden må bruke alle gangarter
  • Legg inn pauser og andre aktiviteter underveis
  • Start med oppvarming og avslutt med nedroing.