Hund og kløv

Med en hund av mellomstor eller stor størrelse kan du få veldig mye bærehjelp når du skal på langtur.

Dette innlegget inneholder beskrivelser av produkter fra NonStop og Provit som er aktører jeg samarbeider med.

Denne artikkelen er skrevet av Ida Sollie fra Hundeliv.no

Først vil jeg jo nevne at kløv ikke bare er begrenset til langtur. På vanlig dagstur kan du kutte din egen sekk og la hunden bære i stedet. Du kan også bruke kløven aktivt som styrketrening for hunden. Men i forhold til bæring er kløv på hunden virkelig gull! En trent hund kan bære mellom 30% og 50% av sin egen kroppsvekt.

På mine hunder som er omtrent 32 kg så vil det si mellom 10 og 16 kg.  Det er mye! (For en hund på 25kg vil det si mellom 7,5kg og 12,5kg. Fortsatt mye hjelp!). Når jeg går fra hytte til hytte har jeg en sekk på omtrent 12KG. Det betyr at hunden i realiteten kunne overtatt hele denne.

Jeg bruker Amundsen kløv fra NonStop dogwear i størrelse medium og large. Medium har vesker som rommer 30 liter og har en egenvekt på 1030g. Large har vesker som rommet 38 liter og har egenvekt på 1130g. Det er greit å vite egenvekt på kløven når man skal beregne hva totalvekta blir.

Som en som er relativt glad i bratt friluftsliv ofte er, så er jeg opptatt av vekt. Lett oppakning gjør at du beveger deg lettere (og raskere) og du begrenser sjansene for skader. 

Vekt er viktig for hunder også. Kanskje viktigere fordi det er ikke alltid gitt at hunden er i så god form som vi kanskje tenker.  

Fordi jeg ikke er så flink til å gå med sekk mellom hver langtur får jeg fort trykkvondt og småbetennelser over hoftekam og kragebein hvis sekken er veldig tung. Det går jo over når jeg får gått meg inn, men jeg tror det er likt for hunder. Så det beste er jo om man kan ta på kløven å trene litt i forkant hvis man skal på en lang og tung tur.

Når jeg skriver vekt er viktig så må ikke det misforståes og forveksles med at jeg ikke mener hundene kan bære, jeg mener bare at jeg forsøker å finne de letteste alternativer av det jeg mener vi må ha med.

Mat er jo en vekttyv av dimensjoner. Men det er langt enklere å finne gode alternativer for hund enn for mennesker.

Når jeg er på langtur, bruker jeg Provit frysetørket vom til hundene. Dette er jo ganske lett i og med det er frysetørket og ikke inneholder noe vann. Jeg beregner 180g provit frysetørket mat til en hund på 32kg per dag. Hvis jeg skal ha mat til to hunder i 14 dager vil dette veie 6070g inkl. kløvvekt.

En hund kan derfor fint bære mat til to hunder i 14dager, pluss opptil 4kg i snacks og mellommåltider og fremdeles være innenfor 30prosent av kroppsvekt. Det åpner for mange muligheter!

Det er jo ikke så ofte man er på 14dagers tur med to hunder, derfor vil du med en hund på helgetur kunne få god hjelp til bæring av f.eks. din egen mat. 

På de fleste dagsturer og ganske mange hytte til hytteturer så kan du faktisk la hunden overta hele, eller i alle fall store deler av oppakningen.

Ikke det at vi ikke skal bære noen ting, personlig liker jeg å bære noe. Men jeg ønsker bevisstgjøre deg på mulighetene!

 

Før jeg oppdaget og kjøpte kløv til hundene synes jeg det ble veldig tungt i min sekk med telt, kokeutstyr, klesskift, mat til meg og mat til hunden. Derfor revolusjonerte kløv mine turer når jeg endelig oppdaget hva en hund faktisk kan bidra med.  

Under jakta hjelper de meg inn på fjellet hvor de bærer egen mat, litt av min mat, teltstenger og ammunisjon. Hjem igjen bærer de den edle lasten med rype og skogsfugl.

Men det er ikke alltid bare gull og regnbuer. Jeg har også fått noen erfaringer angående hva hundene ikke kan ha i kløven. Når fløten du skulle bruke til rypemiddagen er blitt krem og rødvinen som knuste har gjennomtrukket alt som skulle vært tørt og ølen du skulle kose deg med i solsteiken er tom er det mager trøst at du i det minste fikk lettere sekk selv.

Ting hundene ikke får bære i kløv basert på egen erfaring:

  • Fløte (blir krem)
  • Brus/øl på boks (går hull)
  • Rømme (boksen knuses)
  • Melkeprodukter generelt
  • Ting som ikke kan bli vått (blir vått når hunden bader hvis du ikke er veldig nøye med innpakkingen)
  • Rødvin på flaske (knuses)
  • Ting som ikke tåler å bli dunka, rista eller nedsenket i vann.

Selv om dette innlegget prøver å inspirere til mer bruk av kløv må du huske på at det kan skje ting med hundene underveis som gjør at de ikke lengre kan bære kløven selv. Da gjelder det å ha plass i sekken til å kunne ta over det hundene bærer, eventuelt mulighet til å feste kløven på egen sekk.