Hasse lærer på plass

Å trene på utgangsposisjon, eller "på plass" er en fin inneøvelse som passer godt i disse førjulstider når himmelens vestlandske kraner aldri ser ut til å lukke seg. Utgangsstilling vil si at hunden kommer til oss og setter seg ved vår venstre fot. 

På Plass er en utgangsstilling som er fin i flere sammenhenger. For det første er det første skritt for å lære hunden å følge foten. Det er en pen innsitt etter innkalling og apport. Det er en praktisk plassering i forhold til å kunne ta av og sette på båndet på hunden.

Øvelsen krever en del kontakt, og den er krevende med tanke på kroppskontroll. Både på grunn av bruksområdene og på grunn av hva øvelsen krever i seg synes jeg dette er en bra øvelse å lære den lille valpen.  Jeg prøver å lære det inn som en liten lek og tar det ikke så seriøst om det går fort eller sent. Vi gjør noe sammen og det skaper et bånd mellom oss og det er jo nettopp dette jeg er ute etter nå i begynnelsen. 

Med Hasse tok det alt i alt ikke spesielt lang tid. Det vil si, vi holdt på litt over to uker, men treningstid i minutter ble ikke mye. Fra første gang jeg introduserte øvelsen til jeg hadde satt på kommando holdt vi på omtrent 20 minutter totalt. Jeg tror nok Hasse tok det uvanlig raskt, men jeg tror også det var gunstig at jeg klarte å holde meg til mange små økter med få repetisjoner og mye hvile mellom hver gang. Spesielt dette med tvungen hvile etter treningen tror jeg alt for mange ikke benytter seg av, vet om, eller tenker for mye over. Jeg opplever at når jeg jobber med krevende ting og lar hunden få fullstendig ro etterpå så får jeg ofte begynne på et høyere nivå enn når jeg avsluttet siste økt.

Jeg glemte å filme de første stegene i treningen. Det vi si, jeg hadde tenkt å gjøre det, men så ble han så alt for god alt for raskt. Derfor har jeg ikke med på filmen det at jeg lærer han å stå på platen og de aller første stegene hans, men ellers er resten av fremdriften med. 

Hvordan lærer jeg inn utgangsposisjon?
Det finnes selvsagt mange måter, men her skriver jeg om hva jeg gjorde med Hasse denne gangen. Først lærte inn bakpartskontroll. Bakpartskontroll gjør at hunden kan jobbe aktivt med bakbeina for hele tiden å være i riktig posisjon 90 grader ved foten vår.

For å lære hunden bakpartskontroll begynner med å lære hunden å sette frembeina på en plate. Jeg bruker en plate for å begrense handlingsrommet for hunden slik at det blir lettere å få frem den adferden vi vil ha, nemlig at han skal bevege bakparten. I begynnelsen belønner jeg at han setter frambeina oppå, men går raskt videre med å utfordre bevegelse på bakbeina. For å fremprovosere bevegelse bak flytter jeg bare litt på meg. Jeg er veldig generøs med godbitene i starten og benytter et kort bra som betinget forsterker. Etterhvert som hunden mestrer krever jeg mer bevegelse på bakbeina før belønning. Når hunden enkelt snurrer rundt med frambeina på kassen 180 grader i forhold til meg kun med å flytte bakbeina begynner jeg å stå rolig slik at hunden lærer å flytte seg til og inntil deg. Fortsett helt til hunden kan stå på motsatt side av kassen for deg, og snurre seg 180 grader helt inntil foten din.

Da er vi kommet til punktet hvor jeg fjerner plata og kjører venstrevendinger på stedet. Jeg forsøker å gjøre det som om plata var der, selv om den ikke er der lengre for å trigge minnebildet til hunden. Litt unøyaktighet får du ofte i starten, det får man bare forme på plass etter hvert gjennom presis belønning og litt is i magen. Det er ikke krise om hunden ikke setter seg med en gang heller. Det viktigste til å begynne med er at hunden følger foten i riktig posisjon og jobber bra med bakbeina. Når hunden gjør adferden korrekt hver gang legger jeg på kommandoen rett før jeg vet hunden kommer til å utføre adferden. Da tar det ikke lang tid før adferden er betinget. Jeg benytter meg av kommendoen "på plass" Neste steg å komme seg ut av stua og videreutvikle øvelsen.

 

 

Vil du lære mer om fuglehundens grunnferdigheter eller har du nettopp fått valp?

Du har kanskje hørt at valpen bør få gjøre som den vil det første året, men sannheten er at alt er så mye lettere hvis man gjør rett i fra starten av.

Derfor har jeg forsøkt i dette valpekurset å bevisstgjøre hva som bør være tema i valpens oppdragelse gjennom tekst og enkle øvelser. 

Dette er et kurs for små valper, eller den nye hundeeieren som har lyst å gjøre rett fra begynnelsen av. Igjennom koselige og morsomme øvelser hvor en god relasjon er kursets røde tråd kan du forberede valpen din på voksenlivets oppgaver og gi din hund den beste starten.