2022 – Et tilbakeblikk

Nå er 2022 snart over og noen ganger så er det litt vanskelig å huske alt det spennende man har rukket over i løpet av et år. Jeg tok en liten gjennomgang og ble faktisk overrasket over alt jeg har fått gjøre. Her er min årskavalkade.

Jeg starta 2022 med rypejakt og skiturer. Omtrent midt i januar kom Brise for å bo hos meg i nesten to måneder. Det var et herlig bekjentskap og Brise bidro til en stor oppdatering av valpekurset mitt.  Brise er en ungarsk strihåret vizsla og mine ord strekker bare ikke til for å kort beskrive hvor herlig og bra denne hunden er. Bedårende, lærevillig, rask og energisk og uendelig flink til å slappe av i alle situasjoner. Skikkelig drømmehund, men dessverre skulle hun videre til Tyskland. Jeg savner henne enda.

Et av årets personlige mål var å få certene Hasse trengte for å bli norsk utstillingschampion. I januar reiste jeg til Os hvor han fikk sitt første CERT, deretter meldte jeg han på i Sande, på Hamresanden, Dale og på Sognli. Han fikk Excellent alle gangene, og ett CERT til. Jeg tenkte etter den siste utstillingen at det fikk være nok for i år og at jeg fikk utsette det siste CERTET til neste år. Men på tampen av året ble jeg overtalt av en god venninne om å ta en svipptur til Trondheim for et siste forsøk- og om det ikke ble CERT ble det i alle fall en hyggelig venninnetur. Jeg tente, og jammen ble det full pott. Med dette klarte Hasse målet for 2022 og ble Norsk Utstillingschampion. Dette er hans tredje championat.

Igjennom året har jeg holdt flere kurs. Her hjemme holdt jeg det årlige apportkurset, sporkurs og et sitt/ro i oppflukt kurs. Jeg har også reist litt og fått holde fuglehundkurs både i Trondheim, Aurskog og Hammerfest. Jeg har holdt apportforedrag på Sognlia fuglehundfestival og jeg fikk en veldig morsom forespørsel fra Nøtterøy kulturhus om å holde foredraget fra valp til jaktchampion der. Det var utrolig spennende og utviklende for meg å få snakke for en full sal i et sånt lokale. Jeg fikk også en drømmetur til Island hvor jeg holdt kurs i ro i oppflukt og apportering. Det var helt magisk å bli kjent med en ny kultur og et annets land fuglehundmiljø.

Birk ble født. En god venninne av meg er oppdretter og mine foreldre skulle ha ny hund. En annen god venninne av meg tok hund fra samme kull. Derfor har dere fått bli kjent med Birk og Ægir dette året.

 

Seinvinteren besto i stor grad av hyttekontor med venninne og mange skiturer. Både toppturer og på langrenn. Å gå til Trolltunga på ski har lenge stått på ønskelista mi og i sammen med et herlig opphold på Ullensvang hotell ble dette også krysset av på lista. Sommeren ble brukt til fine turer på sørlandet og i Valdres. Det er så fint å være på tur. Neste år står kryssing av Finnmarksvidda øverst på lista. 

 

For tredje året på rad ble det en runde med jaktprøver. Vi fikk ikke den siste førstepremien vi mangler på jaktprøve i år, så den har vi til gode. Men vi fikk allikevel god uttelling på årets prøver. Hasse fikk:

  • 3AK skog, Budor, 2022
  • 2AK fullkombinert skog, Presteseter 2022
  • 3AK fullkombinert skog, Presteseter 2022
  • 3AK fullkombinert høyfjell, Sognlia, 2022

På Presteseter ble han prøvens beste hund med premie begge dager. Generelt var det ikke lett i år på disse prøvene, varierende forhold med tanke på fugl, veldig varierende hvor godt den trykket, så det ble veldig spennende. Jeg er veldig glad for de premiene vi klarte å hente hjem, de fleste gikk hjem uten. 

Med disse premiene ble Hasse utnevnt til Norsk Vorstehhunds staslige pris som årets fullkombinert hund.

Det er ikke lett å lykkes på disse fullkombinertprøvene, det er ikke mange førstepremier som deles ut. Men jeg synes FK er den morsomste prøveformen, derfor stilte jeg i all hovedsak bare på fullkombinert i år. Hasse står fremdeles som eneste UK hund med 1UK FK siden 2010 (jeg finner ikke oversikt over premier lengre tilbake enn dette) Jeg håper han får selskap i 2023.

Jeg har reist litt rundt, akkurat som i fjor, for å sjekke ut forskjellige prøver og terreng. Jeg synes det er spennende med nye terreng, og bli kjent med nye klubber. Jeg synes også det er artig å prestere steder hvor jeg ikke er kjent fordi da får jeg ingen hjelp i forhold til hvor det finnes fugl eller annen lokalkunnskap. Det gjør at jeg synes det er ekstra stas med de premiene vi får.

Et av målene for 2022 var å få jakte mer enn jeg fikk i 2021. Det har jeg klart og året har bestått av mye jakt. I flere perioder har jeg også tatt fri sånn at det har blitt mer enn ett par dager sammenhengende. Det har vært rypejakt i Valdres, rugde og skogsfugljakt her hjemme og fasanjakt i Sverige. Dette har bare vært helt nydelig. Et helt klart mål for 2023 er å prioritere enda mer jakt!

2022 har vært et veldig travelt år. Et stort forlag har spurt meg om å skrive bok om belønningsbasert fuglehundtrening, og denne boka er jeg godt i gang med og kommer forhåpentligvis ut til våren i 2023. Jeg er så engasjert i bokprosjektet og gleder meg til få den i hendene. I tillegg til bok og drive Hundeliv har jeg også gjort ferdig enda en bachelor og for det er jeg ganske imponert over meg selv. 

Hundeliv har hatt over 1300 personer på kurs i år. Jeg er overveldet over at så mange vil gå mine kurs både online og med oppmøte. Jeg setter så stor pris på den nære kontakten jeg får ha med flere av dere. Veldig mange har tatt seg tid til å sende meg fine meldinger når dere har nådd målene deres, eller bare for å fortelle meg at kursene mine har vært positive for hundeholdet deres. Det betyr alt for meg. Å ha hjulpet noen til å få det bedre eller morsommere sammen med hunden sin er bensinen for alt jeg gjør i Hundeliv. Det er det som motiverer meg. Så tusen takk til alle som tar seg tid til å fortelle. Fortsett med det!

Jeg har allerede fått mange forespørsler om å holde fysiske kurs rundt omkring og er fullbooket kursmessig for 2023. Påmelding og informasjon om de ulike kursene kommer på min nettside etter hvert. Du finner de her.

Tusen takk til alle fine mennesker jeg har møtt i år. Til alle dere jeg har trent sammen med på kurs og gjennom privattimer. Tusen takk til alle dere som har delt deres resultater med meg og latt meg være med på reisen deres.

Jeg vil også takke mine fine samarbeidspartnere Jakttrening.no, Provit og NonStop Dogwear for herlig samarbeid. 

Nå glir vi snart inn i 2023, og et helt nytt år ligger foran oss. Jeg håper vi sees i det nye året.

Riktig godt nyttår!