Ta en utfordring!

Har du hørt om jaktprøvegrenen fullkombinert? Det er en jaktprøve og en apportprøve samme dag.

Det er en nervepirrende opplevelse, og en krevende prøve som ikke bare tester hundens jaktlige egenskaper og evne til ettersøk, men som også setter store krav til hund (og føreres) mentalitet.

Denne artikklen er hentet fra: Tre tips for å lykkes på fullkombinertprøve (hundeliv.no)

Bildene er tatt av: Live K Kaasin.

Fullkombinert kan arrangeres på skog, høyfjell og lavland. Sistnevnte vet jeg ikke om noen gang har blitt arrangert, men skog har vært det mest vanlige. Det henger kanskje sammen med at fullkombinerten har vært de kontinentale hundenes domene. De britiske hundene skulle ikke apportere, de hadde «folk til sånt», men kravene for arbeidet etter skuddet har blitt høyere. Det har blitt større fokus på ettersøket. Samfunnets krav til human jakt er blitt strengere. Så fullkombinerten har begynt å bre om seg, og nå er det flere som arrangerer prøveformen også på høyfjellet. Du har Snåsa, Sirdalen, Hattfjelldalen, Sognli. I tillegg tror jeg at det er flere som har oppdaget at det er morsomt å trene hund. På skog finner du prøvene i Pasvik, Holleia, Namdalseid, Saltdal, Budor, Presteseter og Stange.

Høyfjell og skog skiller seg fra hverandre med at det ofte er lengre dager på fjellet før apportdelen kan gjennomføres, og du får den tilleggsbelastningen en makkerhund kan være. Men på skogen har vi utfordringen med vanskeligere fugl og mindre oversiktlige terreng som krever mer samarbeid fra hundens side. Apportdelen er lik og består av de tre apportøvelsene søk, spor og vann. I skog kan du bare stille i voksenklasse, mens på høyfjellet kan også unghundene prøve seg.

Fullkombinert er steintøft, og førstepremien henger høyt! Faktisk så høyt at den sidestilles med cacit og ærespremie. Med det gir den inngang til jaktchampionatet. For å prøve å forklare hvor tøft det er å i det hele tatt få premie på feltdelen alene vil jeg ta utgangspunkt i årets Rørosprøve. Det var 198 startende i AK og et ble delt ut 35 ak-premier totalt (17,6%) Ni av disse var 1AK. Det er 4%. Det betyr at på en vanlig prøve går de fleste hjem uten premie, og bare en bitteliten brøkdel oppnår høyeste valør. På en fullkombinert innstilles du bare til premie etter feltdelen. Da har du kommet halvveis! Det er særdeles nervepirrende å kjenne på at du kan risikere å miste alt fordi halve prøven gjenstår. Det er den laveste premien som bestemmer premiegraden på fullkombinert. Det betyr at hvis du er innstilt til første premie etter feltdelen, men får andrepremie på apportdelen, så får du 2UK/AK fullkombinert. Det er vinn eller forsvinn. Du må satse alt!

 

Tre tips for å lykkes på fullkombinert

Gjør apportdelen til en vane
Jeg opplever at den største utfordringen med fullkombinert er at hundene blir slitne etter feltdelen, og ikke klarer å skifte over til apportøvelsene. Man blir mindre sliten av å utføre oppgaver man er vant med å gjøre, og som man forventer at kommer til å skje. Derfor kan det være lurt å legge apportøvelsene til som en vanlig del av en jakt, eller jakttreningsdag. Legg ut søkapportene, trekk sporet og kast en vannapport selv om både du og hunden er sliten. Eller bryt av dagen på fjellet med å gjennomføre øvelsene underveis. Dette vil gi overskudd og automatisere øvelsene slik at hunden ikke trenger å bruke like mye energi for å gjennomføre oppgaven. Det gir margin på prøvedagen.

Tren med ting av mindre verdi
På prøven bruker vi fugl, og det skytes på vannapporten. Dette bruker på å være mer motiverende for hundene. Når vi trener kan det være lurt å trene på dummies, eller noe annet du har for hånd som har mindre verdi, slik at du kan dra nytte av fordelen av fugl på prøven.

Avleveringer
De vanligste problemene i forbindelse med avlevering er lav fart inn til fører, at hunden vegrer seg for å komme helt inn, at hunden tygger på objektet, at hunden slipper før føreren har fått tak i fuglen, eller at hunden rett og slett stikker av gårde med apportobjektet. På apportprøve er det ofte i avleveringen det går galt, og god avlevering løser utrolig mange problemer. Jeg bruker en del tid på å lære hundene en jaktavlevering hvor hunden skal komme rett mot meg og presse fuglen inn i hånda mi. Jeg har skrevet et blogginnlegg om dette på bloggen min.

 
Haldor Fullkombinert