Kaostrening

Når vi driver med innlæring er det viktig at hundene gjør rett, og at vi eleminerer kilder til feil. Men når hundene har nådd et visst nivå så kan kaostrening være direkte utviklende for hundene så lenge grunnlaget er godt. 

Når jeg trener hundene har jeg som regel alltid begge med. Men det er ikke alltid jeg legger den andre hunden ved baggen under kommando. Noen ganger synes jeg det er helt greit at de tar seg en runde på jordet og gjør "sine ting". Jeg tror det er sunt og fint for dem å få lov å bare være hund og følge sine behov og lyster. Jeg trener den ene, mens den andre gjør sitt, og så bytter jeg. 

At den andre hunden er ute å gjør sitt kan også være en passende forstyrrelse for en ung hund som må lære å jobbe selv om noen andre gjør noe annet. 

Men noen ganger så har hundene virkelyst, og vil heller være med enn å gjøre sine egne ting. 

Mens jeg jobbet med øvelsene til det nyeste apportkurset mitt "Fire Apportutfordinger" så hadde jeg en slik treningsøkt. Trygve fikk sulle litt rundt på egenhånd, mens jeg jobbet med Hasse. Det eneste problemet var at Trygve gikk ganske fort lei av å sulle rundt på jordet denne gangen. Når han var ferdig med det gikk han i treningsbaggen og stjal en ball. Kjeltringen. Og så fikk han virkelyst, eller ble sjalu på oppmerksomheten, eller bare hadde lyst på en godbit, litt lek eller kontakt. Jeg vet ikke. Men han kom i allefall og blandet seg inn i treninga med Hasse. 

Jeg liker jo å være i senter av all oppmerksomheten så jeg synes det ble ei morsom økt. Jeg synes Hasse fikk gode utfordringer i jaktfottreninga hvor Trygve sørga for skikkelige utfordringer for han. Jeg synes Hasse fikk utfordra hvor oppmerksomheten skal være, og konsentrasjonen for oppgavene han får fra meg. 

Når man kommer i slike situasjoner er det jo en viss fare for at det oppstår noe konkurranse mellom hundene. Dette kan være bra da de kan ende opp med å jobbe hardere for å komme i posisjon. Men det kan også bli dumt for den konfliktsky hunden, spesielt hvis den ikke opplever mestring.

Å se denne økta på film var ganske interessant synes jeg. Hvis jeg kaster en dummy og sender begge hundene på den vil Trygve aldri ta den hvis den andre hunden er nær. Det er Trygve for konfliktsky til. Hasse går på og satser på å bli først. 

Men når det gjelder foten er Trygve veldig fredig og tar aller helst den nærmeste plassen inntil foten min, mens Hasse trenger støtte for å presse seg frem. Det er rart hvordan rollene endres med oppgavene. Det er min jobb å prøve å være bevisst dette og bygge opp der det trengs, og gi plass til den hunden som skal ha plass. 

Noen synes kanksje denne filmen viser mye rot, men jeg er skikkelig stolt over at mine hunder viser seg dyktige, morsomme og fryktløse med et snert av uoppdragenhet.

Fire Apportutfordringer

Det nyeste kurset mitt "Fire apportutfordinger" tar for seg mer avanserte apportøvelser med fokus på hvordan vi kan jobbe videre med lydighet som sitt, bli sittende, innkalling og jaktfot. Fordi oppgavene krever mye samarbeid vil du også øke samarbeidet og forbedre relasjonen med hunden din. Dette er et kurset som krever minimalt med utstyr og som er helt perfekt å holde på med om vinteren, eller sommeren når det ikke foregår så mye annet. Jeg hjelper deg å dele opp øvelsene slik at du kan jobbe med mindre deler og mestre disse før du setter sammen alt til en helhet. Les mer ved å trykke på bildet under.