Forutse – Forhindre - Forsterk

Når vi trener hund har vi veldig stort fokus på hva vi ønsker å lære hunden av konkrete adferder. Men mange glemmer å tenke på hvordan vi skal sørge for at hunden ikke lærer feil ting. De fleste av oss har opplevd at hunden går i skuddet på jakt, eller sprekker når en ball blir kastet. Å forhindre at hunder får forsterket feil adferd er vesentlig for treningen av våre jakthunder. Faktisk handler en veldig stor del av treningen om å fjerne muligheten for selvbelønning.

Les mer: Forutse – Forhindre - Forsterk

Kontakt og engasjement

Hvis hunden blir vill og gal når det får se viltet den skal håntere så er det kanskje ikke så rart at lydigheten svikter. Trening er jo måten vi får det til på, men jeg tror mange glemmer å ta hensyn til hundens hode i treningen. Hvordan vet vi at hunden er klar for neste steg?

Les mer: Kontakt og engasjement

Fritt apportsøk

Desember har meldt seg og kremperioden for andejakt melder seg på Jæren. Andejakt er en jaktform hvor hund kanskje ikke alltid er nødvendig, men for slike som meg, som synes hund er halve opplevelsen, så er hund nødvendig – alltid! Og selv om det ikke skal være mulig å bomme med hagle så forekommer det av og til skadeskytninger. Da har man mye større sjanse å finne igjen viltet med hund, enn uten. 

Les mer: Fritt apportsøk

Hjelp, jeg har fått valp!

Folkens, jeg føler det er på tide å snakke om at valper ikke nødvendigvis bare er søte og kosete. Det er helt normalt at valper kan være litt ustyrlige! Faktisk så kan de kan være noen skikkelig satans pirayajævler.

Les mer: Hjelp, jeg har fått valp!

Treningsplanlegging

Det er ganske enkelt å trene en jakthund! Alt du trenger å gjøre er å utdanne deg selv litt, lage en plan og følge den. Den vanskelige delen er å bestemme og definere hva du vil at hunden din skal bli. Når du har det bildet godt i bakhodet, utfolder treningsprogrammet seg så mye lettere.

Les mer: Treningsplanlegging

Ettersøk - Deteksjon

Deteksjon er første steg i ettersøksarbeidet og det er en interessant tilnærming for både småviltapportøren og for de som går ettersøk på større vilt. Prinsippene bak deteksjon er at hunden kan gjenkjenne og respondere på en targetlukt.

Les mer: Ettersøk - Deteksjon

Del opp øvelsene!

Be a splitter, not a lumper! Dette kjente sitatet til Bob Bailey er nyttig å huske på når vi trener hundene våre. De fleste atferder kan deles ned til mindre biter og tilnærminger.

Les mer: Del opp øvelsene!

Videreutvikling av sitt!

Hunder er avlet for å være interessert i vilt. Bra jakthunder har sterkt jaktinstinkt. Når vilt tar fart og drar ifra hunden så har hunden en stemme i hodet som skriker «JAG, JAG, JAG» Det er i disse situasjonene det er vanskelig å lykkes med lydigheten. Men hva om vi klarte å få hunden til å tenke «SITT» i disse situasjonene i stedet?

Les mer: Videreutvikling av sitt!

Omvendt lokking

Omvendt lokking er en teknikk som kan få frem veldig mye i hunden din. Det er en grunnleggende teknikk som lærer hunden din å jobbe sammen med deg. Du utvikler hundens evne til å endre fokus og lærer hunden å jobbe rundt forstyrrelser. Du kan også benytte teknikken til å lære hunden konkrete adferder som kontakt, sitte raskt og bli sittende. Mulighetene er uendelige!

Les mer: Omvendt lokking

Hasse lærer utgangsstilling

Å trene på utgangsposisjon, eller "på plass" er en fin inneøvelse som passer godt i disse førjulstider når himmelens vestlandske kraner aldri ser ut til å lukke seg. Utgangsstilling vil si at hunden kommer til oss og setter seg ved vår venstre fot. 

Les mer: Hasse lærer utgangsstilling

Apport - Hold 1.0

Hasse er en liten spontanapportør og det prøver jeg å utnytte igjennom lek i hverdagen, sånn en gang i blant, uten å overdrive. Men jeg tror at det er lurt å lære inn delmomentene hver for seg også, og i kveld plukket jeg frem noen drops og nybegynnerhageslangebiten min for å se hva jeg fikk til med Hasse

Les mer: Apport - Hold 1.0

Hasse lærer sitt

Å lære hunden sitt kan hjelpe deg i mange situasjoner. Alt fra å vente tålmodig mens du åpner døren til å gjøre jaktsituasjoner mer avslappende.  En hund i sittende stilling er mer avslappet og oppmerksom enn en som spretter omkring. Den tar lettere signaler om hva dere skal gjøre videre. Men aller viktigst er kanskje potensialet for en livreddende stoppkommando. I en varm situasjon er det ofte enklere å stoppe hunden, enn å for eksempel kalle den inn.

Les mer: Hasse lærer sitt

Hasse lærer innkalling

Når vi får den nye valpen i hus har vi bare noen få uker før vi ikke klarer å løpe den inn lengre. Etter dette er vi ganske hjelpeløse uten innkalling hvis ikke valpen vil det samme som vi vil. Innkalling en av de viktigste kommandoene vi har i hverdagen og derfor også en av de første tingene jeg forsøker å få til å fungere. 

Les mer: Hasse lærer innkalling

Apport: Hvordan forbedre et dårlig eller urolig grep?

Apport er som kjent satt sammen av mange deler (holde, gripe, søke, avlevering og vi kan kanskje legge på innkalling og på plass også) Når noe ikke fungerer så kan vi ofte plassere det i en av disse delmomentene. I apport er en av de vanligste feilene at hunden tygger, tar nye grep, griper- eller holder dårlig, og slipper apporten alt for tidlig. Dette er en uting på jakt, og kan også være det poenget som slår deg ned en premiegrad på prøve.

Les mer: Apport: Hvordan forbedre et dårlig eller urolig grep?

Den viktige leken

Hundene bruker lek til å utvikle sine medfødte egenskaper som for eksempel gripe, jage og søke. De lærer kampteknikker og forsvar. De utvikler språk og kommunikasjon og lærer seg livets spilleregler. Leken er en sentral læringsplattform til det meste i hundens liv og dette kan vi som hundetrenere utnytte i vår opplæring av hunden.

Les mer: Den viktige leken

Apport for nybegynnere

Apport er en viktig egenskap i jakten med tanke på å finne igjen skadeskutt vilt, og en nødvendig egenskap for å oppnå topp premiering på prøve. Men apport er også en lek hvor vi utvikler samarbeid og kontakt. I denne artikkelen kan du lese hvordan du trinnvis lærer hunden din apport!

Les mer: Apport for nybegynnere