Kontakt og engasjement

Hvis hunden blir vill og gal når det får se viltet den skal håntere så er det kanskje ikke så rart at lydigheten svikter. Trening er jo måten vi får det til på, men jeg tror mange glemmer å ta hensyn til hundens hode i treningen. Hvordan vet vi at hunden er klar for neste steg?

Kontakt er selve forutsetningen for å lære en hund noe som helst. Kontakt er ikke noe som læres inn og så er vi ferdig med det. Kontakt, og legg gjerne til engasjement, må utvikles igjennom alle hundens oppgaver. Kontakt og engasjement er kanskje ikke en sånn konkret sak vi trener på, men noe vi trener på inni andre øvelser ved å forberede hunden på det som kommer.

I forbindelse med fuglehunder og ro i oppflukt så er mangel på kontakt (og utilstrekkelig trening) en av hovedårsakene  til at ekvipasjene ikke lykkes. Når det gjelder kontakt så er det ikke nok å bare kjøre på med øvelser. Vi må vite at hodet til hunden er med. Når jeg legger opp treningen min prøver jeg å tenke på progressjon mot målet jeg har satt meg, men før jeg går fra et trappetrinn til neste sjekker jeg om hunden klarer å endre fokus, og ta kontakt med meg.

En metode du kan benytte er å se om hunden kan spise.