Treningsplanlegging

Det er ganske enkelt å trene en jakthund! Alt du trenger å gjøre er å utdanne deg selv litt, lage en plan og følge den. Den vanskelige delen er å bestemme og definere hva du vil at hunden din skal bli. Når du har det bildet godt i bakhodet, utfolder treningsprogrammet seg så mye lettere.

Målrettet trening
Før du tar hunden ut av bilen skal du vite nøyaktig hva du skal trene på og hva du skal gjøre. Hvis du ikke vet dette, hvordan skal du lære hunden det?

Jeg benytter meg av en firetrinns modell i forbindelse med hundetrening. Det er ikke noe jeg nødvendigvis skriver ned, men det er alltid noe jeg gjennomgår i hodet mitt før og etter hver trening.

  • Tenk – Du skal tenke igjennom hva du vil trene på og hvorfor.
  • Planlegg – Hvordan få hunden inn i adferden, hva skal du belønne og en plan B
  • Gjennomfør – Hent hunden og gjennomfører planen
  • Evaluer – Sett hunden i bilen og tenk igjennom økta. Du lærer av refleksjonene du gjør rundt erfaringene dine. 

Kanskje gikk treningen skikkelig dårlig. Da er det lett å skylde på hunden. En skikkelig dritthund som ikke virker! Det er da du skal huske at treningen består av fire deler, og hunden er bare med på en av dem – nemlig selve gjennomføringen. Veldig mange er raske til å skylde på hunden når det går galt. Men realiteten er at hunden har bare en begrensning, og det er deg.

Det er ikke vanskelig å få en harmonisk og lydig hund, men det krever at du tenker igjennom hva du ønsker ut av ditt hundehold og trener mot det målet.