Del opp øvelsene!

Be a splitter, not a lumper! Dette kjente sitatet til Bob Bailey er nyttig å huske på når vi trener hundene våre. De fleste atferder kan deles ned til mindre biter og tilnærminger.

Når vi bryter ned en atferd i bittesmå biter og gradvis bygger på en målatferd, splitter vi. Når vi klumper alt sammen og prøver å lære inn atferden som en helhet, «lumper» vi. Treningsvansker oppstår oftere når vi forsøker å lære inn for store oppgaver med en gang. Det er fort gjort å be om for mye for fort. Som en konsekvens kan hunden bli forvirret eller frustrert, og treneren kan bli frustrert hvis hunden ikke reagerer riktig.

Når vi deler atferden i mindre deler, kan vi bygge opp atferden gradvis, og sørge for, og legge opp til, at hunden lykkes. Siden hver nye ting vi vil hunden skal gjøre bygger på forrige øvelse, vil hunden bli i bedre stand til å forstå hva vi ber den om.

For å lære deg hvordan du kan dele opp øvelsene må du først forstå at du ikke kan skille adferd fra miljø. Det er alltid samhandling, og dette definerer atferden. Derfor er det en god start å se på disse tre følgende faktorene for å begynne å bryte noe ned.

  • Miljøforhold

Hva skjer i situasjonen? Antall, vanskelighetsgrad og intensitet på provokasjonene.

  • Hundens motorikk

Den fysiske handlingen/bevegelsen hunden gjør. Full fres, reis, bråstopp?

  • Forhold til meg

Posisjon, bevegelse, avstand og holdning. Hvordan påvirker min posisjon denne oppførselen? Er det noe aspekt av stillingen min som trigger denne atferden (bevegelse, kommando eller signal), og er det i så fall noe jeg vil ha i den ferdige øvelsen, eller skal jeg ta det bort?

 

I filmen under viser jeg først to konstruerte situasjoner som eksempel på en jaktsituasjon. De viser første sammensetning etter å ha trent inn alle delene. Deltreningen følger.