Med hund på tur - Førstehjelp

For noen år siden opplevde jeg en ganske heftig ulykke på fjellet med Trygve. Det var veldig alvorlig, og kunne godt betydd slutten for gutten. Jeg liker ikke krisemaksimere og tenke at det kan skje noe med hundene før jeg legger av gårde på tur alene. Men jeg tar bestandig med meg førstehjelpsutstyr både til meg selv og hunden, og etter denne ulykken har jeg tenkt litt ekstra på hva som er i førstehjelpsskrinet når det kommer til hundene. Sår og bruddskader er de vanligste skandene på hunder som har vært på tur, men hva bør faktisk en førstehjelpspakke for hund inneholde?

Jeg har fått god hjelp av veterinærer og leger til å fylle opp mitt førstehjelpskrin både til meg selv og til hundene. I min lille førstehjelpspakke for hund har jeg selvklebende elastisk bandasje i tilfelle forstuing, eller andre skader på hundens bein. Hvis det blir tøft gjennomslagsføre kan den fungere som skaremansjetter. Hvis jeg mistenker brudd i bein så stiver jeg av og fikserer. Du kan bruke en støttebandasje til dette, men jeg har ofte med en sam splint som er en alufolie man bretter til og er veldig grei når man må stive av noe enten det gjelder menneske, eller hund.

Jeg har alltid med noen ekstra potesokker, tilfelle hunden blir sårpotet. Det kan lett skje i steinete terreng, på asfalt og spesielt hvis hunden går med kløv fordi da er den tyngre lastet og jobber mer med beina.

Steril kompress. En liten saks. Saksen brukes f.eks hvis man trenger å fjerne hår og rense rundt et sår. Bacimycin – salve eller pulver. Salven er veldig bra i tilfelle brannsår og store, dype skrubbsår (særlig mennesker) for å holde bakterier borte og holde hunden myk, så det blir en avveining. Pulver fryser ikke om vinteren og kommer i en veldig liten og lett emballasje.

Sutursett, ferdig tredd synål sterilt pakket. Desinfeksjon for å rense sår, enten som servietter, eller i flytende form. Jeg foretrekker serviettene fordi de er lette å tine på kroppen om vinteren. På langturer langt fra folk så har jeg med antibiotikatabletter i tilfelle infeksjon. Smertestillende tabletter bør også være med i førstehjelpspakken. Både antibiotika og smertestillende tabletter er reseptbelagt.

Kulltabletter, eller tilsvarende mot diarè.

Der jeg kan velger jeg produkter som kan brukes både på hund og menneske.

 

 

Les om den gamle ulykken med Trygve her