Kan man trene en valp?

Valper kan være noen oppfinnsomme krapyl og de lærer seg ting hele tiden, uavhengig av om vi er med å påvirker hva de skal gjøre, eller ikke. Men hvor tidlig kan vi begynne å trene valpen og gjør det noe om vi venter?

Så fort valpen er kommet i hus handler det om å få hverdagen til å fungere. Det skal gå an å ha et normalt arbeids- og familieliv selv om du har fått hund. Allikevel krever den første perioden tilrettelegging og tålmodighet. Jeg vil gi hunden min det rette grunnlaget, både for at livet vårt sammen skal fungere og for at hunden skal klare av oppgavene den senere vil bli satt til. Derfor går den første tiden med til å tilby valpen trygghet, kjærlighet og mulighet til å oppdage og forstå vår verden. Jeg tilrettelegger hjemme slik at valpen ikke får mulighet til å ødelegge så mange ting og at det blir lett å holde kontroll i forhold til stuerenhet. Når den gjør noe den ikke skal stopper jeg den og gir den noe alternativt å holde på med. Jeg prøver å ta ansvar for at den ikke lærer seg dumme uvaner på egenhånd, som for eksempel å gnage på sofaen, nappe knapper ut av stolene og maltraktere sko. Den får jo ikke holde på med disse tingene når den blir voksen. Derfor kan det være lurt å ta kontrollen fra første stund og lære valpen det som er rett fra starten, i stedet for å måtte avlære masse greier senere.

Hva bør valpen lære?
For meg er det viktig å lære inn sitt og innkalling så raskt som mulig. Jeg begynner også å utvikle evnen til å slappe av med en gang valpen er i hus.  Sistnevnte har mye å si for å få en enkel hund som kan være med over alt og som blir lett å trene.

Lær hunden gjennom lek!
Ved å benytte lek i innlæringen så kan du begynne innlæringen av sitt, innkalling og apport men en gang. Jeg bruker ingen kommandoer i begynnelsen, jeg bare lærer inn adferden. Når hunden har lært adferden er det enkelt å sette på kommandoene senere. For å lære hunden selvbeherskelse, sitt og bli sittende benytter jeg meg av omvent lokking. Dette skal jeg skrive mer om senere, men kort fortalt er poenget med omvendt lokking at valpen må vise at han kan beherske seg for å få godbiten. Hvis han glefser etter godbiten eller ikke blir sittende så forsvinner den. Det er ingen store konsekvenser hvis han feiler, han får bare ikke drops. Poenget med leken er å legge et grunnlag for sitt og bli sittende treningen fremover.

Når det gjelder innkalling så sørger jeg for å bare rope når jeg er relativt sikker på at han kommer. Jeg belønner med drops, eller lek. Det finnes tre vanskelighetsgrader. Den enkleste er når han allerede er på vei mot meg, middels vanskelig er det når han er opptatt med noe, og den vanskeligste innkallingen er når han er på vei fra meg. Det viktigste nå i begynnelsen er å få mange repitisjoner hvor vi lykkes i forskjellige miljøer og omstendigheter.

Kan det bli for mye?
Vi må søke en god balanse mellom trening, fritid og søvn. En valp trenger mye søvn, og den skal også ha «fritid» hvor den får tid til å være hund og utforske. Ved å overdrive og slite ut hunden kan man potensielt lage en stresset og hyperaktiv hund.  Du må vurdere den hunden du har foran deg! Tren korte økter. En kort økt varer kun minutter, eller kanskje bare 5 - 8 repetisjoner. Du kan heller kjøre flere økter i løpet av en dag.

Ved å lære inn ting gjennom lek og omvendt lokking lager vi og belønner adferd, men det settes lite krav til hunden. Det er lek, moro og samarbeidsutviklende. Vi skaper et grunnlag som vi kan bygge videre på og utnytte i senere trening. På grunn av dette trenger man ikke være redd for om valpen skal «tåle» treningen.