Fullkombinert i Trøndelag

Høstens prøvesesong ble avsluttet med en gærningtur til Trøndelag. En midtuke fullkombinert høyfjell ble suksess for Fjellgløtts Haldor som virkelig er i premiesiget for tiden. 

Fullkombinert i Trøndelag, ja! Nå hadde ikke jeg tenkt meg på noe fullkombinert i utgangspunktet, og alle som bor i Stavanger og ønsker å fly til Trondheim med hund vet at dette er litt styr. På grunn av dette ser jeg knapt på prøvene i den retningen av vårt utstrakte land. Men når jeg møtte Geir Sve på Hovden ble det selvsagt litt prat om denne prøven som skulle arrangeres midt i uka. Geir er en engasjert vorstehmann fra Trøndelag som også var prøveleder for denne prøven og når han fortalte meg og prøven så hørtes det så utrolig moro ut - dermed ble det til at jeg kasta meg på flyet tirsdag kveld, prøvde begge hundene på onsdag og reiste hjem igjen på torsdag. 

Hva er fullkombinert? Det er en jaktprøve på skog, høyfjell eller lavland samme dag som en vanlig apportprøve. Utenom skog kan både UK og AK stille på fullkombinert. Denne prøveformen stiller enda litt høyere krav til hundene våre, i tillegg må du klare gjeldende premiegrad både på felt og apport for å få premie. Ligger du an til 1AK på felt, men bare til 2AK på apporten får du en 2AK samlet. Det som kanskje ikke alle vet er at en 1AK fullkombinert er en inngangsbillett til N JCH på lik linje med 1VK cacit og 1AK skog med ÆP.

Geir Henning Strøm var dagens dommer. Været var ideelt og etter noen hundre meters stigning brettet det seg ut et flott fjellandskap godt besatt med fugl.

Fjellgløtts Haldor klarte å få en 3AK fullkombinert etter 60 minutter slipptid og ett fuglearbeid. På apportdelen gikk han til 10, 10, 9. Haldor viser seg stabil i hodet, og er god til å skille på de ulike oppgavene som blir presentert. Apportøvelsene ble gjort innimellom slippene på fjellet, og det setter selvsagt krav til at hunden klarer å skille på de ulike oppgavene. Jeg synes det var veldig fint å ta øvelsene sånn innimellom, og det er jo det som blir mest rett jaktmessig også. Jeg er stolt av Haldor som klarer seg ganske godt selv om han egentlig er pensjonert fra prøvetilværelsen og bare med fordi Trygve skal stilles. Haldor synes også det var utrolig moro med disse avbrekkene og viste tydelig med hele kroppen at han vil mer. Han ville jeg skulle velge han og at han skulle få apportere. Det er fint å få se slik glede i hunden sin.

Når det gjelder Trygve fikk jeg kjenne på fullkombinertens brutalitet. Han ble testet i 80 minutter, hadde et godkjent fuglearbeid med reis, fikk 556 444 i tallkarakterer og gikk til 10 på vannapporten og 8 på søkapporten. Etter 10 timer i fjellet var det tomt og Trygve klarte ikke utføre sporet.  Han ble rett og slett helt ferdig. "Lyset var på, men ingen hjemme" beskriver Trygve godt. Utrolig synd og kjipt, men lite å gjøre når hunden har gått tom. Jeg er uansett stolt av Trygve og vi skal ta dette igjen ved en senere anledning.

Det ble utdelt en 1AK til Huldremyras AAN Lilly DeLuxe og en 3AK til Lauvåsens she's my pride and joy i tillegg til Haldors 3AK. 

Dette har vært et flott arrangement av NVK Trøndelag som gav mersmak til en av de tøffeste prøvene vi har i Norge (fullkombinert høyfjell)