N UCH Landinarnas Trygve

Trygve har fått sitt første championat! Som norsk utstillingschampion har han fått noen nye bokstaver foran i navnet sitt og heter nå N UCH Landinarnas Trygve. 

For å bli N UCH må du ha tre CERT på utstilling for tre ulike dommere, samt en 1AK på jaktprøve. Trygve fikk sine CERT i løpet av våren og sommeren 2016 på AFKs utstilling på Hamresanden '16Utstillingshelg VA-JFF og RFK '16 og på Elverumsutstillingen '16.  Jaktprøvekravet ble møtt i høst da Trygve fikk 1AK på Rukjans høyfjellsprøve (Premier på Rukjan 1 '17)

 

En oppsummering

For meg har det vært ganske stort å få premiert Trygve så godt i utstillingsringen og på prøve. Men kanskje ikke av den årsaken de fleste hadde trodd. I april 2014 skjedde det en ulykke på fjellet hvor Trygves fot gikk i stykker. Han fikk kappet muskler, nerver og sener i den ene framfoten. Foten var så godt som skåret av utenom at beinet ikke knakk. Det var en dramatisk ulykke langt inne på fjellet og når vi kom oss til fagfolk trodde ingen at han skulle kunne bruke foten normalt igjen. Ingen viste noe sikkert om utfallet utover at Trygve kom i allefall ikke til å bli en fungerende jakthund - en hardtslående vurdering av skaden og vi ble anbefalt og avlive.

Trygve var ikke blitt et år enda når dette skjedde, men Trygves første fuglearbeid med felling og apport fikk vi i oktober når han var fem måneder, og på denne korte tiden på jakt sammen før skaden kunne vi skimte en jakthund med en utrolig spesiell nese. Dermed måtte vi jo prøve, og det ble et helt år med knallhard rehabilitering og opptrening. Jeg svømte med hunden hver dag når våren kom og til langt ut på høsten for at han skulle opprettholde mest mulig av musklene sine. På grunn av nerveskade måtte Trygve lære å bruke foten på nytt. Vidar og jeg trente hunden hver dag. Det har vært en lang vei å gå...

 

Når Trygve ble bra nok til å brukes litt forsiktig fikk han prøve seg på fjellet igjen. Lydigheten var ikke helt der den skulle være med en hund som nå er i AK og dette fikk jeg forsterket negativt med en ivrig jaktsesong. Filmen er fra ei uke jeg hadde på fjellet alene med hundene i jakta og viser egentlig ganske godt hvordan ståa er. En trøst er i allefall at han i det minste er lydig på kommando ;)

 

Selv om lydigheten og formen ikke var 100% fikk han allikevel to prøvestarter i oktober og november. Han kom ikke i fugl den første dagen, men fikk med seg gode tallkritikker, men i november klaffet det og han fikk en 2AK skog med Vidar som fører. Jeg har i stor grad hatt mulighet til å bestemme hverdagen min selv de siste årene og etterhvert som Trygve kom seg så ville jeg satse litt i 2016. Jeg la opp til å trene masse før sesongen begynte og ble med på taksering ganske tidlig, men på grunn av erfaringene fra jakta året før skulle jeg få noe å bryne meg på. 

Som dere ser av innlegget over var fremdeles ikke dressuren på fjellet helt der den skulle være.  Jeg var utrolig skuffet for nå hadde jeg lagt ned enormt mye tid tid og energi i dressurtreningen. Hunden hadde fått komme i mye fugl på lavland etter mine besøk hos Anders Landin og Stefan Nilson, og der fungerte det. Men det eneste Trygve hadde lært var at det var forskjell på lavland og fjell. Derfor måtte jeg implementere den samme dressuren på fjellet, noe som ikke alltid er like lett. Jeg kunne smile etter perfekt arbeid i det ene øyeblikket, og falle ned i lyngen hulkende uten tro på at jeg noen gang skulle få ordentlig kontroll på den hunden. Og tro meg - jeg er god på å bryte meg selv ned! I et av mine mest fortvilte øyeblikk sendte jeg noen gråtkvalte tekstmeldinger til Anders Landin for å råd (egentlig mest trøst) og tilbake fikk jeg beskjed om hvis jeg ville få det til så måtte jeg bare bestemme meg. Det føltes hardt der og da, men han hadde rett - jeg måtte bare bestemme meg.

Litt senere fikk jeg allikevel den trøsten jeg trengte som en kommentar levert under det overstående innlegget mitt.  Det slår meg i ettertid hvor utrolig viktig det å ha mennesker rundt som støtter deg og har trua for at man skal lykkes. Her må jeg få si at Vidar har spilt en helt spesiell rolle.

 

Det ble en høst, vinter og sommer hvor jeg brukte mye tid på lydighet og trente inn nye øvelser til svensk fullbruksprøve. Dette var et forslag fra Anders sin side og som garantert har gjort sitt for lydigheten. Det er nemlig umulig å prestere i fullbruks uten en gjennomdressert hund. Jeg brukte også utrolig mye tid på fjellet og på jakt.

Vinteren 2017 følte jeg meg prøveklar igjen og ble med på en vinterprøve i Sirdalen. Trygve fikk gå hele dagen. Vi hadde et harearbeid med RIOS, men dommeren var ikke enig i at dette kunne bli godkjent selv om vi var enige om at et harearbeid var mye vanskeligere enn et fuglearbeid. Dermed gikk vi også denne dagen uten premie, men jeg tok stolthet i å klare å stoppe vorstehren min på hare! På slutten av sesongen stilte vi på Nesheia og her klarte Trygve å få en 3AK høyfjell vinter. En liten opptur som i allefall gav meg litt motivasjon til å fortsette. Det er trist å gå på prøver og ikke få sjanse på fugl og jeg trengte sårt et bevis på at jeg var på rett vei med udyret.

Høstsesongen 2017 ble perfekt lagt opp, og jeg har hatt minimalt med ulydighet på treningene. Jeg dro til Bynsberg for å få starta litt med fugl før båndtvangen var over, deretter takserte jeg fire dager på fjellet. Trygve var eksemplarisk. Jeg tror faktisk ikke jeg falt gråtende om i lyngen en eneste gang. I slutten av august ble jeg med på Telemarks fuglehundklubbs høyfjellsprøve i Rukjan og her klaffet det endelig! 1AK høyfjell, med karakterene 556 444. En vannvittig seier for min 38 kilo tunge hund med en ødelagt fot, og meg selv. Igjen falt jeg gråtende om i lyngen - men denne gangen var det gledestårer. 

Dermed fikk Trygve sitt føste championat og det føles utrolig godt. Det har vært en reise, og jeg føler virkelig jeg har lykkes! Det har på ingen måte vært en selvfølge at vi skulle få til dette med den starten Trygve fikk på livet. Nå ser jeg virkelig frem til fortsettelsen!

Jeg er så innmari stolt! 

 

Trygves prøvekritikker:

Agder Fuglehundklubbs utstilling på Hamresanden mai '16
Dommer: 
Wenche Eikeseth.

"Meget god type. Kvaderatisk, velproposjonert godt hode. Velvinklet, velkroppet. Brunskimmel. Utmerket pels. Beveger seg meget godt."

PremiegradExcellent, CK, CERT, 1BHK og BIM

 

Rogaland Fuglehundklubbs utstilling på Ølberg juni '16
Dommer: Birte Wold Myrhe

"3 år gammel av utmerket type, tydelig kjønnspreg, velskåret, gode, mørke øyne, bra med barter, lang hals, stram overlinje, lett avfallende kryss, moderat lang, god underlinje, tydelig forbryst med god dybde, velvinklet fra alle sider, kraftig benstamme med gode poter, ekstremt bra hårlag, ok farger, ok bitt, ok testikler, ok temprament. Jordvinnende effektive bevegelser"

Premiegrad: Excellent, CK, CERT, BHK, BIR 

 

NJFFs jakthundutstilling på Prestøya august '16
Dommer: Marianne Holmli

Kraftfull, elegant, med tydelig kjønnspreg. Vakkert elegant hode. Framskutt i front som påvirker nakkelengden. Kunne hatt bedre overarmvinkel. Supre sidebevegelser. Beveger seg med kraftfulle bevegelser. Prima pels og gemytt. 

Premiegrad: Excellent, CK, CERT, BHK, BIR, BIG2

 

Høyfjellsprøve Rukjan høst
Dommer: Svein Borgen

Jeg klarer dessverre ikke tyde kritikken i ettertid, men han fikk gå i 70 minutter, tallkarakterene sier 556 444. Han hadde tre fuglearbeid med reis og fikk 1AK på høyfjell.

Premiegrad: 1AK!