Haldor og jeg skal til VM i St. Hubertus

Haldor og jeg har vært på VM uttaket og etter å blitt testet i apport, feltsøk og skyteferdigheter har vi rett og slett kvalifisert oss til VM i jakt med fuglehund - St. Hubertus.

Jeg er stolt over å få representere Norge i denne forbindelse, og jeg er takknemling for denne muligheten. At Haldor er hunden jeg skal få reise med føles veldig bra, han er en jakthund - og St. Hubertus er jakt. St.Hubertus er en konkurranse der førerens utførelse av jakten faktisk teller mer enn hundens dressur alene. Dommerene kan dele ut maks 100 poeng som er fordelt på maks 20 poeng for felling og apportering av vilt, 50 poeng for førerens kunnskap om jakten, sikkerhet, dyktighet og sportsånd, og 30 poeng for hundens arbeid med vektleggelse av både dressur og medfødte anlegg.

I motsetning til norske konkurranser for stående fuglehunder deler andre land fuglehundene i to grupper: De britiske rasene og de kontinentale rasene. Engelsksetter, irsksetter, gordonsetter og pointer hører til den første gruppen. De kontinentale rasene er mange, men de vanligste i Norge er korthåret-, strihåret- og langhåret vorsteher, breton og munsterlander. De britiske hundene ble utviklet igjennom britisk tradisjon, hvor jakt som sport og underholdning dominerte over jaktens rolle som tilskudd til husholdningen. Derfor fikk man spesialister som skulle finne fugl, ta stand og reise på kommando. Apport var ikke påtenkt i avl. Overklassen hadde råd til å holde retrievere til apporteringsformål. Spesialiseringen gjorde at man fikk færre faktorer å ta hensyn til i avlen. Det ble satset mer på fart og stil enn hva tilfellet var med de kontinentale rasene, som først og fremst var avlet ut fra nytteverdi for vanlige og allsidige jegere. 

St.Hubertus er også en kjønnsdelt konkurranse der hvert land har muligheter for å sende et damelag på to personer, et herrelag på to personer og et lag for spaniels.

VM arrangeres i Herm, Frankrike i uke 43. 

Nå er jeg i full gang med forberedelsene og jeg fryder meg over alt jeg skal få lære i tiden fremover. 

OPPDATERING: Vi skal også være med på VMlag.