Fullbruksprøve - for å lære!

Trygve og jeg reiste på fullbruksprøve. Ikke for å hente premier, men for å se om jeg er på rett vei med treningen. 

Fullbruksprøven er en veldig omfattende prøve som skal teste allrounderen. Alle elementer i prøven må bestås for å kunne bli premiert selv om du får nok poeng til premiering totalt. Dette er noe som gjør prøven så bra og unik, mener jeg. 

 

Fullbruksprøven er en todagersprøve hvor du blir testet i smygjakt, ettersøk, lange blinde apporter, trekkjakt, reveslep, søk på haglehold (støkkjakt på ender f.eks) blind vannapport og felt (vanlig fuglehundprøve) Mange av elementene er rene prøver alene i Norge, som feks spor, felt og apport. Men det er jo pga allsidigheten i allefall jeg har kjøpt vorsteh, og da skal de jo kunne dette og det mentale er jo en veldig viktig del av hele greia. 

Den første dagen startet med smygjakten. Hunden skal smyge med deg til et merket sted, her skal hunden forlates og man går ut av syne. Øvelsen skal simulere at du smyger på rådyret og forlater hunden for å smyge ytteligere og så skyte. Hunden må ligge å vente. Etter 2 minutter går det et skudd, etter ytteligere 3 minutter får du kalle inn hunden. Denne øvelsen vant Trygve, vi fikk full premiepott. Tilbakemeldingen fra dommeren var at Trygve gikk fint og tett og var oppmerksom på meg. Deretter ble han liggende uten lyd og kom direkte på innkalling. 

Da denne øvelsen gikk bra kjente jeg noe av stresset forsvant. Fint å starte med en godkjent øvelse. 

Fordi dette skuddet var skadeskudd går man direkte videre til blodspor. Her finnes det ekstrapoeng å hente ved at hunden kan bringselrapportere. Blodsporet var lekende lett, full pott også her. 

Skogsapporten, en blind/hemmelig apport ligger ett eller annet sted i et område på 150x250 meter. Du kan bli med hunden fram, men går du forbi apporten uten at hunden finner den er det over. Vi brukte litt tid på denne øvelsen og mistet et poeng. Jeg var litt feig og søkte av området for nøye. Men Trygve fant fuglen og kom inn med denne. Bra jobba synes jeg - og siden han jobbet så lenge merket jeg allerede at han begynte å bli sliten. 

Derfor ble det litt tøft for meg når vi ikke fikk pause men måtte rett videre til trekkjaktøvelsen. Lugn på pass. VI kommer frem, hunden settes på et merke, du får stå et annet sted. Det skjer ingenting på ett minutt. Deretter skytes et skudd før en fugl kastes. Dette gjentas totalt tre ganger. Her får du ikke de hyggelige fuglene, men gjerne store sjøfugler, eller kråkefugler. Ytterligere ett minutt før noe skjer etter skuddene. Deretter apportkommando. Trygve fuglte med og så hvor fuglene landa. Han lokaliserte de raskt, men i stedet for å apportere fant Trygve det for godt å rulle seg i herligheten. Jeg hugger til han og det kommer noen gloser, Trygve spretter opp og lurer på om jeg snakker til han. Ny kommando, og han kommer inn med fuglen. Dette gjentar seg på hver eneste fugl og gir åpenbart poengtrekk. Men fuglene kom inn og jeg får godkjent. Her finnes det forbedringspotensiale!

Trygve får komme i bilen og hvile.

Dagens siste øvelse er reveslepet. Jeg vet han ikke kommer til å ta reven, vi har ikke kommet så langt i treningen at jeg kan forvente det. Men allikevel - prøven så langt har gått så bra, kanskje skulle jeg få oppleve en liten smule flaks? Det var ikke tilfellet og vi fikk ikke godkjent øvelsen. Det samme gjelder 50% av prøvedeltagerne. 

Heldigvis får man fullføre prøven, ellers hadde det ikke vært noen vits å ta denne som trening. Neste dag begynner med "søk under bøssen" Trygve har fått mye positiv erfaring med ender, så han søker engasjert av området og svømmer over og tar med det som er på andre siden av elven også. Jeg holder han på haglehold med fløyta. Topp poeng og vi ble beste ekvipasje i også denne øvelsen. Kjempemoro. Og spesielt artig å se Trygve i denne settingen - han elsker det!

Vannapporten består av tre blinde apporter. To i et område og en konkret på langt hold. Du kan dirrigere hunden til disse stedene. Når to fugler er hentet inn går et skudd og en fugl blir kastet ut i vannet fra land. Denne skal hentes før den siste blinde hentes. Vannet var ganske kaldt, og dirrigeringen min fungererte ganske bra, så jeg valgte å avslutte Trygve etter den tredje fuglen. På denne måten vet jeg at han fikk en god opplevelse med denne øvelsen (dette har vært litt vanskelig for oss tidligere) også ble mutter'n nervøs etterhvert som Trygve fikk ukontrolerte rykninger i kroppen. Jeg er redd han fort kunne fått krampe... RokokkoTrygve. 

Den åttende og siste øvelsen er felt. Jeg tenker jo alltid på fuglehundprøver i Norge - tenk så kjipt å komme så langt, men ikke komme i fugl.... Vel, det var ikke noe jeg trengte å bekymre meg over. Vi fant fugl, etter det første slippet hadde ikke Trygve fått vist reviering, han var for opptatt med å stå. Vi ble belastet med en knallapport. Vi reiste til noen tommere felt og Trygve fikk løpe. 

Totalt gikk denne prøven over all forventning. Og i ettertid, når jeg fikk oversikt over poengene synes jeg det var litt dumt med den reven... Tenkt om, hvis bare tanker kommer fort. Vi hadde fått en veldig gjev premie.... Men hensikten ved å være med var fortsatt å få en indikasjon på hvordan jeg ligger ann, neste år så skal reven være på plass og litt småplukk på apport og dirrigering skal være bedre. I tillegg skal Frøya være med.

Alt i alt er jeg stolt av prestasjonen og hva jeg har fått til med bare tre måneder med trening. På fullbruksprøvekurset i juli fikk jeg knapt godkjent en eneste øvelse... Jeg er glad taktikken min har fungert, da jeg har lagt ned mye tid på grunntrening og innlæring av momenter, men raskt prøvd å få dette inn i jaktsituasjonene ila høsten. Det gir mer realistisk trening, og mye sterkere provokasjoner. Fullbruksprøven er en test for den allsidige jakthunden, så hvis hunden fungerer allsidig går det også bra på prøven. 

Jeg gleder meg til videre trening!