×

Feil

[sigplus] Critical error: Image gallery folder BLOGGBILDER/2017/artikler/jaktogettersok/elsvasseheimars is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

Treningstur til Sirdalen

[sigplus] Critical error: Image gallery folder BLOGGBILDER/2017/artikler/jaktogettersok/elsvasseheimars is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

I år og i fjor har vært gode rypeår i Sirdalen og da er det jo fint å benytte treningsterrengene som finnes tilgjengelig i regi av fuglehundklubbene. Christer og jeg tok en liten dagstur inn i det ene jaktterrenget og med trekkglade hunder ble de 7 kilometerne inn til terrenget passert på omtrentlig 20 minutter. 

At våren er kommet fikk vi ganske fort kjenne på kroppen med en gang sola reiste seg over fjellkammen. Plagg etter plagg forsvant, og det er ikke lengre behov for stilongser og ullBHer. Fra nå av må bikinitoppen og solfaktor være med på tur. Jeg lærte fra forrige tur med Sidsel, og hadde med solbriller denne gangen. Det hadde derimot Christer glemt, så vi delte på mine briller. Det var ikke lenge man skulle gå uten før jeg kjente det i hodet og øynene. 

Hundene sleit også. Jeg kjente ikke helt igjen mine egne hunder, og ingen av de fire som var med løp spesielt bra selv om de hadde noen slag innimellom. Jeg tror varmen må ha gjort utslaget for disse også. Det betydde at vi måtte gå mye mer for å få hundene inn i de aktuelle terrengene. Vi så en del fugl helt fra starten av uten at det ble noen gode situasjoner her. 

Så hadde Haldor og pointer Solo en stand sammen. De var litt langt unna så det var vanskelig å si om de sto på hver sin stråle, eller om en sekunderte. Uansett justerte pointeren seg litt, fuglene gikk, og det samme gjorde hundene. Christer og jeg var ikke akkurat på hugget, og siden det var så langt unna ble det tatt en latmannsavgjørelse angående ettergangen. Jeg ender alltid opp med å angre på slike avgjørelser. Litt senere måtte jeg snakke med Haldor angående innkallingssignalet mitt, og etter det ble han en helt annen hund. Han løp bedre, fant fugl og gjennomførte en veldig bra situasjon med ro i oppflukt og skudd. Haldor fikk mye skryt og fikk fortsette søket. Under Haldors situasjon fikk Trygve sitte på en haug å se på fra orkesterplass alene. 

Litt senere fant Trygve fugl. Jeg satte igjen Haldor og ba Christer holde han. Før jeg kom helt fram kom det en frekk engelsksetter å stjal standen, for å deretter reise friskt på egenhånd. Trygve sendte meg et "hva faen!!!" blikk før han hadde lyst å bli med på ettergangen. Han forble rolig på kommando. Det er selvsagt kjedelig når sånt skjer, Trygve hadde fortjent situasjonen sin, men dette kan skje på prøve (det skjedde med Haldor på Nesheia i fjor) og hvis hunden takler situasjonen så ryker du i allefall ikke ut. Sånn sett var det jo treningsverdi i dette for oss ;) Selv om dette var kjedelig for Trygves del ble jeg veldig glad for engelsksetterens del. Denne har nemlig ikke reist fugl på en stund, og da tenker jeg en real tjuvreis er et godt tegn med tanke på å rette opp i dette. Når setteren kom tilbake fra seiersrunden gikk den rett inn i en ny stand og plukket gjenliggere, to ganger. Her viste han skikkelig god fuglebehandlig og full kontroll, med antydning til reis på førstearbeidet, rypa gikk selv andre gang. Med ros i oppflukt, og deretter en sittkommando forholdt han seg rolig etterpå denne gangen. Trygve ble sittende å se på. 

Gutta fikk jakte mer, men vi fikk ikke flere situasjoner denne gangen og det endte med å koble hundene før vi var helt fremme ved veien fordi det ikke var mer krutt igjen. Vi så totalt 13 ryper, ingen situasjon hadde mer enn to ryper om gangen. Christer greide også spotte en nydelig hvit vinterhare som jeg fikk tatt bilde av. 3/4 av hundene hadde nok arbeidsmoral og kondisjon til å trekke oss hjem igjen, og vindmotstanden fra trekkingen var ganske kjærkommen på vei hjemover.  Det var en fantastisk herlig tur og jeg er så glad vi fikk muligheten til å benytte en slik nydelig dag ute!

{gallery}/BLOGGBILDER/2017/artikler/jaktogettersok/elsvasseheimars{/gallery}