10 dager på feltet

Fredag reiste Trygve og jeg til Skåne for å trene hund i sammen med Sidsel og Frøya, Stefan Nilson, Karl Oscar Lund og Gjøran Lang og Lisbeth Walther den første helgen. Deretter fikk Sidsel og jeg lov å fortsette treningen på egenhånd på Stefans marker hele uken.

Det var en ganske strabasiøs tur med fly og tog, særlig da vi bommet på direktetoget og måtte ha togbytte med flybur og bagasje. I Tomelilla kom Stefan å hentet oss med lastebilen. Han hadde erfaring med damer og ville være sikker på at han fikk plass til all bagasjen. Det var fornuftig av han, fordi vi trengte absolutt en lastebil! Da vi kom fram luftet vi hundene i hagen, mens vi bar tingene våre inn. Når hundene ikke kom tilbake gikk jeg bak i hagen for å se etter de, da fant jeg begge i stand på fasan. Greit nok at det er mer vilt her enn hjemme, men det var ganske artig at turens første fuglearbeid skjedde allerede i hagen.

Det var hyggelig å høre at Trygve hadde blitt flinkere siden sist vi var her. Men jeg må innrømme at vi har ikke lagt så mye energi i å trene feltsøk hjemme. Det har føltes litt vanskelig å komme i gang da det ikke er noen tradisjon for det i Norge, samt jeg ikke heeelt har skjønt alle fordelene med å ha et skolert søk. Det har endret seg! Uansett, så følte jeg meg ikke så flink, i allefall ikke sammenlignet med de helt rå elitehundene de andre stilte med. Stefans hund var blant annet med i VM 2016. 

Jeg fikk absolutt jobbe med Trygve. Han er en stortgående hund og vår jakt har egentlig hatt helt klar arbeidsfordeling. Hunden finner fugl, jeg skyter. Derfor måtte jeg hanke han inn flere ganger for at han skal ligge rett i vinden, ikke gå dypt i terrenget og ikke følge kantene. Det er ikke så lett med en erfaren biotopjeger. De første dagene satt jeg å gråt utslitt i bilen på vei hjem, jeg følte ikke jeg kom noen vei. Men etter noen dager snudde dette, og Trygve begynte å vende ved kantene uten vendsignal. Fremgang! Herregud så godt det føltes når han slo fine slag oppover feltet. Plutselig hadde jeg fått en hund det gikk ann å trene feltsøk med, ikke bare dressur. Det gjorde at de gjenstående dagene ble rett så morsomme og hyggelige, og vi kunne kjøre på med mer fugl ute på feltene. 

Det finnes mange meninger om hvordan man skal skolere ett feltsøk. Stefan mener det er viktig at dressuren er på plass før du finner for mye fugl. Når motivasjonen går opp er det enda mer vanskelig å holde orden på søket. Blir det for lite fugl vil kanskje ikke hunden springe fordi motivasjonen blir for lav. Du må holde balansen her. Jeg synes dette høres fornuftig ut, og vi kunne se at dette var bra både for Frøya og Trygve. Vi kjørte tre økter om dagen, et ganske intensivt opplegg som Trygve taklet godt. De fikk også prøve seg mot Lisbeths hunder.  Jeg merket ikke at Trygve ble nevneverdig sliten, selv om vi kjørte på alle dager. Han er i god form nå! Det passer jo egentlig bra siden det ikke er så lenge til vi skal stille på et par vinterprøver...

På fredag tok vi bare en økt for å få tid til et besøk på TEBA, en stor hundebutikk. De kjente oss igjen på butikken fra i fjor, og som i fjor møtte vi Agneta Eriksson her dette gangen også. En fantastisk herlig strihårsdame jeg absolutt skulle tilbrakt litt mer tid med. Morsomt sammentreff!

Etter 10 dager skulle vi hjem igjen, og vi sto opp grytidlig den ellevte dagen for å få en liten time på feltet før vi dro. Etterpå kom Stefan å kjørte oss til toget med lastebilen sin. Tre timer senere var vi hjemme i Stavanger igjen. 

Jeg synes jeg fikk veldig mye ut av disse dagene. Jeg har lært mye selv, fått tatt del i interessante diskusjoner om hund og jeg har fått skolert Trygve. Jeg tar med meg mye hjem som jeg håper skal hjelpe meg få på plass de siste bitene jeg mangler. Jeg har hatt det så utrolig fint, og er uendelig takknemling for at Stefan og Anna ville ta oss inn, orket å ha oss boende så lenge, at jeg fikk trene så fritt og at dere alle deler så mye av kunnskapene deres. Tusen, tusen takk! Og ikke minst, tusen takk til verdens herligste reisevenninne, Sidsel. Gleder meg til neste gang!