Sesongstart '17 på Bynsberg

Haldor, Trygve og jeg reiste noen dager til Bynsberg  for å finne litt fugl og finpusse litt på lydigheten.

Vanligvis har vi startet "jaktsesongen" med en uke taksering på fjellet i august, men i år har jeg altså klemt inn noen dager på lavland først. Trygve har de siste årene vært flere turer til Sverige, men for Haldor sin del er det minst tre år siden sist! Det ble en kjempeherlig tur og jeg er godt fornøyd med utviklingen vår!

Bynsberg er en herregård i Säffle som baserer seg på utleie av jakt og trening av fuglehund. Det er store områder å boltre seg på, og du kan få med fugl (rapphøns) som du kan sette ut til hunden din. På flere av feltene samles også tidligere utsatt fugl slik at du kan få realistiske situasjoner med hunden din uten fotspor og menneskelukt ;) . Det er veldig varmt å holde på i varmen på denne tiden. I solskinn og 25 grader var det greit at det fantes flere hunder slik at vi kunne både rullere på hvem som fikk jobbe, og matche hverandre. Jeg jobbet med at hundene skulle reviere feltene fra side til side, og ikke fremover, bakover eller i stjerne. (Trening av søksmønster) Noen ganger var vinden litt urejerlig og fra alle kanter, men stort sett blåste det fin og jevn bris. Det er lettest å få fine og jevne søk i god vind. Haldor, som ikke har luktet på fasan og rapphøner på flere år, brukte noen fugler på å kalibrere nesa før han klarte å spikre gode situasjoner, senere ble det lite støkk. Han fikk også prøve seg på noen løpearbeid som jeg synes fungerte skikkelig bra. I fugl oppførte Haldor seg veldig bra, og han husker tåelig mye av lavlandssøket også, selv om det er lenge siden, men så har Haldor mye naturlig reviering i kroppen. Selv om Haldor oppfører seg fint i fugl og revierer så var det litt å hente på lydigheten da Haldor stort sett ikke var enig i når hans slipp var slutt. 

Trygve og jeg hadde et opphold hos Stefan Nilson i mars tidligere i år (10 dager på feltet) og det er utrolig godt å kjenne på den utviklingen fra det oppholdet. For det første måtte jeg aldri mase for å holde Trygve på samme felt som meg selv, og han forsvant ikke en eneste gang inn i skogen. Derimot måtte jeg justere han litt etter det første fuglearbeidet, men så fungerte det bra. Trygve respekterer på kommando, uten kommando, etter reis, i støkk, på utlagt og tilfeldig fugl. Nå er jeg spent på om dette fungerer like godt på fjellet, eller om vi må ha en samtale om overføringsverdi.. ;)

Det siste halve året har jeg brukt mye tid sammen med hundene på fjellet og på lavland. Jeg føler selv at vi har hatt stor utvikling, kanskje mest når det gjelder meg selv. Jeg er så heldig som har fått lov å lære av store hundepersonligeheter som Anders Landin, Stefan Nilsson, Ann Reidun Borgen og Jan Oddgeir Sørmarken. Dere inspirerer meg hele tiden til å jobbe videre.

Under har jeg satt sammen to filmer av Haldor og Trygve hvor dere kan se noen av fuglearbeidene vi har hatt disse dagene. Det ble utrolig mye filming og jeg må bare si at film er et utrolig godt verktøy for å analysere det som skjer i ettertid. Her ligger mye læring! Du kan også se på filmingen som et kvalitetssikringsverktøy, hvis du ikke klarer å få situasjonen festet på en god måte på film så kan hunden mest sannsynlig ikke oppgaven godt nok. Et tankekors...... ;)