Forutse – Forhindre - Forsterk

Når vi trener hund har vi veldig stort fokus på hva vi ønsker å lære hunden av konkrete adferder. Men mange glemmer å tenke på hvordan vi skal sørge for at hunden ikke lærer feil ting. De fleste av oss har opplevd at hunden går i skuddet på jakt, eller sprekker når en ball blir kastet. Å forhindre at hunder får forsterket feil adferd er vesentlig for treningen av våre jakthunder. Faktisk handler en veldig stor del av treningen om å fjerne muligheten for selvbelønning.

Les mer: Forutse – Forhindre - Forsterk

Kontakt og engasjement

Hvis hunden blir vill og gal når det får se viltet den skal håntere så er det kanskje ikke så rart at lydigheten svikter. Trening er jo måten vi får det til på, men jeg tror mange glemmer å ta hensyn til hundens hode i treningen. Hvordan vet vi at hunden er klar for neste steg?

Les mer: Kontakt og engasjement

Fritt apportsøk

Desember har meldt seg og kremperioden for andejakt melder seg på Jæren. Andejakt er en jaktform hvor hund kanskje ikke alltid er nødvendig, men for slike som meg, som synes hund er halve opplevelsen, så er hund nødvendig – alltid! Og selv om det ikke skal være mulig å bomme med hagle så forekommer det av og til skadeskytninger. Da har man mye større sjanse å finne igjen viltet med hund, enn uten. 

Les mer: Fritt apportsøk

Hjelp, jeg har fått valp!

Folkens, jeg føler det er på tide å snakke om at valper ikke nødvendigvis bare er søte og kosete. Det er helt normalt at valper kan være litt ustyrlige! Faktisk så kan de kan være noen skikkelig satans pirayajævler.

Les mer: Hjelp, jeg har fått valp!

Treningsplanlegging

Det er ganske enkelt å trene en jakthund! Alt du trenger å gjøre er å utdanne deg selv litt, lage en plan og følge den. Den vanskelige delen er å bestemme og definere hva du vil at hunden din skal bli. Når du har det bildet godt i bakhodet, utfolder treningsprogrammet seg så mye lettere.

Les mer: Treningsplanlegging

Ettersøk - Deteksjon

Deteksjon er første steg i ettersøksarbeidet og det er en interessant tilnærming for både småviltapportøren og for de som går ettersøk på større vilt. Prinsippene bak deteksjon er at hunden kan gjenkjenne og respondere på en targetlukt.

Les mer: Ettersøk - Deteksjon

Del opp øvelsene!

Be a splitter, not a lumper! Dette kjente sitatet til Bob Bailey er nyttig å huske på når vi trener hundene våre. De fleste atferder kan deles ned til mindre biter og tilnærminger.

Les mer: Del opp øvelsene!