Bringselrapport

Det er ikke lett for en liten hund som er vant med å apportere det som ligger i enden av sporapporten og plutselig skulle begynne å levere bringselrapport i stedet. Å lære ulike adferder på veldig like oppgaver kan være en utfordring, og det er dette Hasse og jeg jobber med for tiden. 

Jeg begynte egentlig treningen på bringselrapport med Hasse i fjor. Vi fikk noen repetisjoner på rådyr og det gikk veldig bra. 

 

 

Men når jeg tok dette opp igjen for ikke så lenge siden var det ikke like bra lengre. Jeg vil tro han har fått så mye trening på sporapport at det har fått større plass enn at det finnes muligheter for annen adferd i gitte situasjoner. Det er en vanskelighetsgrad i seg selv at øvelsen ligner så mye på vanlig sporapport. Siden jeg ikke får trent på ordentlige rådyr hele tiden, men må benytte skinn så er dette så lett at Hasse fort apporterer skinnet, istedet for å bringkobbelmelde. Han glemmer seg, eller kobler feil når jeg setter hele øvelsen sammen. 

Derfor har jeg gått tilbake til grunnelementene i treningen hvor jeg assosierer skinnet med bringselet. Jeg bruker en søksrulle til meldingen.  I filmen under kan dere se hvordan vi først trener opp assosieringen og hvordan jeg setter søksrullen fast i halsbåndet på den siste repetisjonen, i håp om at assosieringen sitter. 


Hva er bringselrapport?

Bringselrapport er en øvelse i fullbruks som skal imitere en situasjon i ettersøket etter storvilt hvor det skadde dyret er så friskt at man bare dytter det foran seg, og det vil være raskere og mer humant å sende hunden på det. Bringselrapporten er meldingen hunden bruker for å fortelle oss at den har funnet dyret. Etter at hunden har meldt i fra skal hunden følge oss tilbake til dyret.