Hasses Dagbok #1 Bli kjent

Hasse er en strihåret vorsteh som ble født høsten 2018. Nå er han trådd over til de voksenes rekker og etter en fantastisk sesong i AK vil jeg igjennom Hasses dagbok dele litt om hvordan vi har gått frem for å lykkes. I #1 forteller jeg om noe uforutsett som skjedde rett før jeg skulle hente min valp, og hvordan jeg gikk frem når jeg skulle finne meg en ny kennel å hente valp ifra. Jeg snakker også om hvordan jeg benytter en enkel valpeanalyse til å bli kjent med valpen min.

HUNDELIV - enda en podcast om hund! Jeg vet ikke hva som kommer til å skille denne fra de allerede mange podcastene som finnes der ute, men dette er min kanal. Her skal jeg og vennene mine snakke om temaer som opptar oss. Om bra hundetrening og hvordan vi har fått det til med våre hunder. Jeg håper du som hører på vil finne denne podden inspirerende og motiverende slik at du får lyst å trene din egen hund. Du finner HUNDELIV på min nettside, Spotify og på Spreaker.

 


Hasses dagbok #1 - Bli kjent

Valget av valp

Det var litt tilfeldig at jeg fant Hasse og at han skulle få komme til meg. Jeg skulle egentlig ha en annen valp, men det skar seg da testiklene ikke var kommet ned ved levering. Oppdretter ville ikke gi det mer tid og sa «take it, or leave it» og da ble det det siste. Det var utrolig tungt, og grunnen til at jeg forteller dette er fordi dette bør man tenke igjennom når man setter seg på liste et sted. Det kan skje ting før levering som gjør at oppdretter og kjøper må ta vanskelige valg. Jeg var ikke forberedt på å ta et så vanskelig valg. Selv var jeg veldig klar for å ta imot denne valpen, nesten samme hva! Jeg hadde gleda meg så innmari. Jeg hadde laget en koselig liten film av alle valpebildene jeg hadde fått og lagt til bakgrunnsmusikk. Valpen hadde fått navn og jeg var allerede kjempeforelska. Der og da vurderte jeg absolutt å bare ta den, selv om jeg visste at hvis ting ikke ordna seg så ville det sette begrensinger for oss. Det var en veldig vanskelig situasjon å stå i. Og det trenger ikke handle om testikler. Det kan være underliggende genetiske sykdommer du ikke visste om før rett før levering, eller oppdrettere som vil levere tidligere eller senere enn NKKs retningslinjer anbefaler, tannfeil, eller testikler som kommer sent slik som jeg opplevde. Noen av disse tingene er kanskje enkle å ta standpunkt ved, men andre ting som tannfeil kan jo rette seg bare fordi kjeven vokser ujevnt hos valper, og testikler kan havne i pungen der de skal være.

Det var min mentor som fikk det hele i gang igjen et halvt år senere. Han fikk vite om en parring som ikke var listet og sendte meg en melding om at «det har kommet mange bra hunder fra Tjuvskyttens»

Jeg hadde ikke hørt om de. Så jeg begynte undersøkelsene på nytt. Når jeg sjekker valp så begynner jeg med det jeg kan finne på internett. Jeg sjekket registrert helse på foreldredyr, søsken og slekt bakover, samt tidligere parringer. Jeg ser på premieringer og leser kritikker. I kritikkene prøver jeg å finne svar på om hundene løper godt, hvor mye fugl de finner, hvordan søket bli beskrevet, hvor ofte de blir slått i fugl og om det finnes noen negative bemerkninger.

Når jeg skal velge meg en valp så prøver jeg å tenke jeg at alt handler om arv. Så jeg prøver å legge ned mye energi i å finne linjer som har de egenskapene jeg ønsker meg. Hvis jeg klarer det vil jeg antageligvis få en enklere jobb når valpen kommer i hus.

Jeg ville ha mer samarbeid enn jeg har hatt tidligere. Innebygget naturlig reviering. Førermyk, men med høy jaktlyst. God fuglebehandler. Allsidighet mot apport, spor, litt rovviltskarphet, en «happy go lucky» holdning. Snill og gjerne litt konfliktsky uten å være feig. I og med jeg ser på hunder fra utlandet så har jeg også i bakhodet at jeg helst vil hunden skal fungere under norske forhold, og med det tenker jeg på fart og vidde i søket.

Uansett, ut ifra kritikkene jeg leste om det som kom fra Tjuvskyttens så det utrolig lovende ut. Det var sjeldent mange som var blitt jaktpremiert. Det tolket jeg som at dette her er sannsynligvis hunder som er flinke til å finne fugl og som liker å samarbeide med menneske sitt. Dermed begynte ringerunden til oppdretter og andre som hadde disse linjene, og til avlsrådet.

Det er ingen hunder som er perfekte, men jo flere jeg snakket med jo sikrere ble jeg at Tjuvskyttens kennel hadde mange av de verdiene jeg selv så etter.

Jeg ser heller ikke bare på valpen. Når man kjøper valp så kjøper man også en oppdretter. Det er innmari fint hvis kennelen man kjøper hund fra kommer med en engasjert oppdretter som er interessert i å følge deg opp, og har lyst å bringe sin lærdom videre slik at du kan lykkes best mulig med din hund. Det kan være utrolig verdifullt og bør etter min mening bety noe når man ser etter kennler.

               

Valpeanalyse

Hvis du har hatt hund tidligere så har du sikkert hatt den tanken som sier at «den her feilen skal jeg i alle fall ikke gjøre med neste hund» Sånne tanker det har jeg også hatt, med alle hundene mine. Det er normalt, forståelig, og ikke noe du skal slutte med. Men du skal passe deg litt. Din nye valp har antageligvis andre egenskaper som din forrige hund ikke hadde. Du må kanskje tenke på helt andre ting med denne valpen enn hva du måtte med dine gamle hunder. Så i stedet for å kaste meg over alt jeg vil lære Hasse brukte jeg den første tiden på å se hvilke egenskaper han faktisk har. Hvem er denne lille karen?

Jeg bruker en enkel valpeanalyse for å finne ut hvilke styrker og svakheter valpen har, hvilket temperament den har, om den er redd for noe eller hva den synes er morsomt. Hva skjer i møter med andre mennesker? Eller når den hører plutselige lyder? Når den leker? Liker den å være sammen med meg og hvordan er den i møte med andre hunder? Når lager valpen lyd? Ved å aktiv se etter hvordan valpen reagerer i ulike situasjoner kan du lettere kan finne ut hvordan du skal legge opp treningen. Min valpeanalyse består av sju punkter og nå skal jeg dele hva jeg tenkte om Hasse den første tiden.

Nysgjerrighet og mot – Hvordan reagerer valpen på omverdenen? Går den inn i situasjoner med selvtillit? Blir den forsiktig i nye situasjoner? Hva skjer når den treffer nye mennesker og hvordan reagerer valpen på lyd?

Jeg ble overrasket over Hasses selvstendighet. Han trodde verden var til for han og var komfortabel i alle situasjoner. Han tror ikke noe er farlig. Han liker folk og hilser hjertelig hvis han får lov, og sjarmerer de fleste. Uberørt av lyder. Hoppet i det meste og er veldig uredd.

Kontakt – Følger valpen med og har kontroll på det vi holder på med, eller kan den holde på med sine egne ting? Kommer valpen når vi roper på den, eller bryr den seg ikke noe særlig om oss?

Hasse er oppmerksom samtidig som han har egne prosjekter på gang. Hvis jeg roper på han, så kommer han, men han kan mer enn gjerne utforske på egenhånd. Jeg er overrasket over selvstendigheten hans når vi er ute, selv om han ikke forsvinner fra meg, så er han veldig komfortabel med å finne ut av ting og stikke av gårde å sjekke opp greier.

Interesse for gjenstander – Plukker valpen opp ting og bærer rundt på dem? Hvordan leker valpen? Vil den komme til oss med det den tar, eller vil han eie ting selv?

Hasse er en liten satan. Han jakter og henger seg fast i mine buksebein og biter meg i tærne. Han stjeler verre kråka og labber hele tiden rundt med kopphåndduken eller matskål. Han ville gjerne ha tingene selv for å leke og herje med dem.

Belønninger – Liker valpen å leke? Liker den godbiter? Liker den kos?

Hasse liker mat og glefser i seg det meste. Han spiser fort og grådig. Det har ingenting å si om det er drops eller småstein. Han liker også å leke med alt. Virker som han har høy jaktlyst og liker å leke sammen med meg. Drakamp og jaging er like gøy. Men han kan også leke alene med å fange, buste og drepe ting. Han elsker ting som knaser eller piper og tygger og river voldsomt på disse tingene til de er ødelagt.

Håndtering – Liker valpen å bli løftet? Får vi ha den i fanget og ta på labber og klør?

Han liker ikke å bli holdt fast og vrir seg som en orm for å komme løs, men han venner seg til det og roer seg etter hvert. Han liker ikke at jeg kikker i ørene, men føttene går fint.

Evne til å slappe av – Har valpen en avknapp? Går valpen og legger seg når den er trøtt? Går det greit om vi ikke er i samme rom? Hvordan oppfører den seg i buret? Kan jeg gå fra han i bilen?

Han er en sta jævel og kan holde et voldsomt leven i over en halvtime hvis jeg putter han i buret. Han elsker å være sammen og slapper aller best av når han får være nær. Da klarer han det selv. Han roer seg fint i bilen hvis jeg må gå fra han litt.

Lyd – Lager valpen lett lyd? I hvilke situasjoner?

Han skriker og protesterer når han blir innestengt i buret både i bil og hjemme, når jeg er i nærheten. Han tror han kan psyke meg ut slik at han slipper ut. Ellers freser og lekeknurrer han når jeg leker med han, eller når han leker med de gamle.

 

Hva trekker jeg ut av dette?
Ut ifra dette tenker jeg at jeg har en trygg og god valp som jeg ikke trenger sosialisere videre enn at han får gjøre ting med meg i ulike miljø. Siden han har så høy selvstendighet så kan jeg godt jobbe med aktiviteter som knytter oss nærere sammen. Det er ingen hastverk med apporten, han bærer allerede, men innkalling og sitt blir nok viktig slik at han ikke finner ut at han kan stikke av med ting, og sånn at han kan få lov å utforske verden i eget tempo uten bånd. Jeg regner med at han ganske snart vil bevege seg i god avstand fra meg siden han er så trygg, og da trenger jeg sikkerheten en god innkalling eller stopp gir. Jeg må trene på det å slappe av siden han tror han kan skrike seg ut av situasjoner. Jeg må passe på at han alltid er lufta før jeg stenger han inne slik at jeg med god samvittighet kan vente til han er stille med å slippe han ut av buret. Jeg må også fokusere på dette med håndtering, og kanskje bygge ned interessen for andre mennesker, da ikke alle vil bli hilst så hjertelig på.

 

Jeg starta dette innlegget med å si at når jeg velger meg valp så tenker jeg at alt er genetisk. Nå som valpen er i hus endrer jeg denne tankegangen. Nå tenker jeg at alt handler om miljø og tilrettelegging. Alle egenskaper kan endres, eller i det minste justeres.

Derfor blir denne analysen et bevisstgjøringsverktøy. Den hjelper meg se ting, eller tendenser tidlig og det er viktig fordi det er mye lettere å gjøre endringer før en adferd er befestet.  Men når det er sagt så må vi huske på at valpen skal igjennom mange utviklingstrinn. En del adferd på valper kan være koblet til utviklingsfaser, og med det mener jeg at adferden går over selv om vi ikke gjør så mye med det, som f.eks. dette med å tygge på sko. Hvis vi bare gjør skoene utilgjengelig en periode, så blir ikke dette noe videre problem. Derfor er ikke denne analysen en sånn engangsgreie, det lurt å fortsette å studere valpen og se om adferdene endrer seg selv, eller om det er noe du må gå inn å justere, eller tilrettelegge. Vi må også huske at når valpen er liten har den heller ikke utviklet sine instinkter så mye enda, men det kommer, og med det kommer en hel del endringer!