Omvendt lokking

Omvendt lokking er en teknikk som kan få frem veldig mye i hunden din.

Det er en grunnleggende teknikk som lærer hunden din å jobbe sammen med deg. Du utvikler hundens evne til å endre fokus og lærer hunden å jobbe rundt forstyrrelser. Du kan også benytte teknikken til å lære hunden konkrete adferder som kontakt, sitte raskt og bli sittende. Mulighetene er uendelige!

Det begynner med at hunden må tenke selv og forstå at den må gjøre noe for å få noe. Uansett hva vi lokker og lurer med, så skal hunden beholde selvkontrollen og forholde seg rolig, eller fortsette å gjøre oppgaven den fikk når lokkingen ble presentert. Antagelig har du allerede begynt med dette uten å tenke over det ved at hunden må sitte å vente på maten, eller ved døren før den får komme ut. I starten begynner vi med ganske rolige øvelser, men som et sluttprodukt ønsker vi at hunden aktivt overser forstyrrelser selv når den jobber i full fart. Selvkontroll i bevegelse!

Hvordan starter jeg?
Sett deg ned sammen med hunden og hold hånden med godbiter lukket foran hunden. La hunden undersøke hånden, lukte, slikke og prøve spise det du har i hånden uten at du gjør noe som helst. Så snart hunden trekker seg, eller hodet, bort fra hånden åpner du den. Hvis hunden kan se på den åpne hånden uten å stjele godbitene plukker du opp en godbit med den andre hånden og gir til hunden. Hvis hunden møter deg på veien og prøver å ta godbiten legger du godbiten tilbake i hånden og lukker igjen. Vi bruker ingen kommandoer og på grunn av det kan ta noen minutter før hunden får sin første godbit, men du forsterker allikevel rett adferd flere ganger fordi hver gang du åpner hånden får hunden positive forventninger og det vil fungere forsterkende på hunden din. Åpen hånd betyr «du gjør rett» mens lukket hånd betyr «Ha! Prøv igjen» Ikke gi opp om hunden er utholdende og det tar litt tid før du får hunden til å trekke seg bort fra godbitene. Det viser bare at hunden liker godbiter og at den har evne til å jobbe lenge for å få de. Det spiller ingen rolle om hunden står, sitter eller ligger når du jobber med dette. Men så fort hunden har forstått konseptet tar jeg det et skritt videre og ønsker at hunden skal reagere med å sette seg før den får godisen.

Når hunden blir god til å ikke ruse frem og ta godbitene fra hånden din kan du gjøre det vanskeligere for hunden ved å ta godbitene nærmere, eller bevege dem frem og tilbake foran nesen til hunden. Videre kan du legge en godbit på bakken foran hunden. Hvis hunden prøver å ta den legger du bare hånda over og venter til hunden kommer på hva hvordan leken fungerte. Når hunden setter seg kan du plukke den opp å gi den til hunden. Når hunden sitter tungt kan du veksle mellom å gi hunden godbiten fra hånda, eller si JA og la den ta den direkte. For fuglehundeiere blir dette starten på en avansekommando.

Veien videre
Benytt både godbiter og leker. Når man benytter omvent lokking til å trene inn konkret adferd så bør man trene med frivillig adferd helt til man opplever flyt i øvelsen. Med flyt mener jeg at det ikke er dødtid mellom hver gang hunden tilbyr adferden du er ute etter, tross forstyrrelser. Når jeg har kommet så langt kan jeg betinge adferden. 

 

Vil du lære mer om fuglehundens grunnferdigheter eller har du nettopp fått valp?

Du har kanskje hørt at valpen bør få gjøre som den vil det første året, men sannheten er at alt er så mye lettere hvis man gjør rett i fra starten av.

Derfor har jeg forsøkt i dette valpekurset å bevisstgjøre hva som bør være tema i valpens oppdragelse gjennom tekst og enkle øvelser. 

Dette er et kurs for små valper, eller den nye hundeeieren som har lyst å gjøre rett fra begynnelsen av. Igjennom koselige og morsomme øvelser hvor en god relasjon er kursets røde tråd kan du forberede valpen din på voksenlivets oppgaver og gi din hund den beste starten.