#Hundeliv Fetch Challenge Steg 1

Til å begynne med skal vi kvalitetssikre en grunnleggende egenskap som hundene våre må mestre før vi går videre, nemlig selvbeherskelse. Hundene må klare å beherske seg gjennom enkle bli øvelser. Det er ikke noe som trenger å ta veldig lang tid å trene inn, men ikke slurv under denne delen. Evnen til å forholde seg passiv er en forutsetning for å mestre senere!  Neste innlegg kommer om en uke... 

Steg 1: Bli og Passivitet

Obedience is the cornerstone of all training, and for a dog, an important aspect of obedience is learning patience. A common mistake made by many enthusiasts is throwing meaningless, repetitive retrieves in play or during training. This is a fun activity in the yard and entertaining in training, but in reality the dog is learning to gain his reward-the retrieve-while often being quite out of control, overexcited, and sometimes even vocal. It's unrealistic to expect the dog to be steady and quiet in the field when he has been regularly worked into a frenzy during training sessions.

De overstående ordene til Mike Stewart kan være verd å ta til seg. Passivitet er en egenskap som ofte glemmes bort i iveren etter å trene hunden, og dermed blir det også en egenskap som hundene våre ofte ikke har. Dette gjenspeiler seg i dårligere lydighet, gnell og stress. Dette er ofte påført av oss fordi vi er late i treningen. Med det mener jeg at vi bygger opp forventningene (motivasjonen) til hunden, uten å lære hunden å takle det. Personlig er jeg kjempedårlig til å ta hensyn til og trene på dette i treningsammenheng. Jeg liker aktiviteten, og er ikke så tålmodig, men det straffer seg fordi det gir mer ulydige hunder, og hunder med høyere intensitet og i noen tilfeller gjør det hundene helt ustyrlige.  Det henger sammen med forventninger - og dette er noe vi skal være bevisst i denne treningen, fordi nå har vi en mulighet til å gjøre noe med det og gjøre det bedre.

Å jakte over en hund som klarer å beherske seg selv om det skjer ting er helt fantastisk, mens en hund som sprekker kan ødelegge mye i jakten. Dette er noe vi kjenner på enten vi har en fuglehund (ifm ro i oppflukt og evne til å gå i bånd på jaktprøve), ettersøkshund (når du skal sette skuddet i et dyr som flykter) eller en retriver (sprekker under trekket, eller i skuddet). Derfor er det å trene på passivitet utrolig viktig. Passivitetstreningen kommer også til sin rett i forbindelse med mange hverdagssituasjoner fordi du gir hunden midlene til å bedre takle uforutsette ting.

I dette apportdirrigeringtreningsprogrammet begynner jeg med å trene på ro. Hunden skal kunne bli på anvist plass, samt kunne sendes til et bestemt sted og bli der. Sistnevnte spesielt er en praktisk egenskap i forbindelse med andejakta. Hvis du skal bruke blinds i jakta, kan dette være lurt å implementere i treningen allerede her. Selv har jeg ofte en base der sekken min, eller noe annet jeg har med meg, blir liggende. Så jeg fokuserer på at der mine ting er, der skal hunden ligge. Ettersom jeg ofte har med meg forskjellige sekker, vesker, eller tepper så generaliserer jeg dette for hunden at der mine ting er skal hunden ligge. Min oppfatning er at hundene er flinke til å gjenkjenne sånne ting, og at det er lettere for hundene å bli steder der jeg har eiendeler. Det lukter sikkert meg eller noe sånt, jeg vet ikke, men det er i det minste min erfaring.

Jeg setter navn på denne basen. Jeg kaller det "rommet" Gå på rommet ditt kan jeg si, og da skal hunden gå dit. Dette har jeg brukt i lydighetstrening da jeg synes det er praktisk at jeg kan sende hunden jeg har brukt på rommet, og rope til meg den andre som ligger der å venter. Jeg synes også det er en god egenskap på andejakt da hunden min kanskje har hentet en skadet and som jeg ikke turde vente med til trekket var over, og at hunden selv kan gå på rommet når apporten er ferdig slik at jeg kan fortsette jakten. Jeg bruker kommandoen "gå på rommet" hjemme også når jeg vil at hundene skal gå å legge seg på plassen sin og bli der. I denne sammenhengen synes jeg det er viktig at de kan sitte et sted uten å sprekke med tanke på hvilke utfordringer som kommer senere og det er greit å kunne "oppbevare" hundene et sted når du skal gjøre noe annet. Det er en start for å lære hunden selvbeherskelse.

Lær inn «på rommet»
En veldig snill og ganske rask måte å lære hunden å «gå på rommet» på er å ta en godbit som hunden vil ha, vifte den foran nesa på hunden mens du holder hunden fast i halsbåndet, og så legge godbiten på «rommet» slik at hunden ser det. Si kommandoen din og slipp hunden frem. Dette vil motivere hunden til å gå dit og i en innlæringsituasjon er det akkurat det vi er ute etter - noe som får hunden til å gjøre som vi vil. Begynn ganske nærme, men øk avstanden gradvis. Når hunden går raskt og presist til rommet hver gang later du som om du legger godbiten der som vanlig, gir hunden kommandoen og når den kommer frem på teppet sier du BRA og knipser godbiten frem til hunden istedet. Gjenta det noen ganger til du er fornøyd med intensiteten og nøyaktigheten. Deretter må du bare begynne å jobbe med større avstand og flere steder. Når intensiteten (farten) og nøyaktigheten er der du vil ha den kan du begynne å kreve sitt eller ligg og belønne fra hånd med godbit eller rose etterpå, slik jeg gjør i filmen. Du kan bruke hvilken kommando du vil selvsagt... For å utvide øvelsen kan du gjøre følgende…

 • Kommander "Gå på rommet" fra ulike steder og avstander.  Belønn at hunden går dit.
 • Bruk kommandoen som en avslutning etter en helt vanlig og enkel apport.
 • Skyt "harer" og kast dummyer og baller forbi mens hunden må bli værende.
 •  La hunden ligge uten at det skjer noe som helst.

Hvis du har mulighet til å trene sammen med andre hunder så benytt gjerne muligheten til å sette hundene på rekke og kast baller, eller dummyer foran dem. Deretter kan en etter en få lov å apportere. De andre hundene lærer å respektere at andre hunder får jobbe samtidig som de må forholde seg passive. Andre ganger kaster du gjenstanden, men henter den selv. Målet er at hundene skal bli stødige i å ikke gjøre noe når de har fått beskjed om å bli et sted, samt å tåle å se på at andre hunder jobber.

Men så skal hunden klare å forholde seg rolig selv om den ikke er på "rommet" Den skal ikke stikke avgårde som den vil når den sitter et vilkårlig sted, og heller ikke når du har den på fot. 

 • Kast apporter uten at hunden får hente mens du går rundt med hunden på fot.
 • Du skal kunne gå bort til en kastet ball, eller dummy og plukke den opp med hunden på fot uten at den bykser frem.
 • Stopp opp en stund før du beveger deg igjen. Tren på at hunden skal forholde seg rolig mens det skjer ting, eller ikke skjer ting.

I filmen kan du legge merke til at jeg går å plukker opp noen av dummyene selv, Trygve kunne gjerne tenkt seg å ta den, men får et nei og henter seg inn. Du trenger ikke noen partner til å kaste dummyer for deg, du kan ha flere i baklomma og kaste de selv, gå nær de, rundt de, og kast en ny før du går tilbake å henter den forrige. Veksle på hvordan du gjør ting og jobb med kontakt.

Det er viktig at du trener på dette forskjellige steder og i forskjellig miljø. Ikke vær redd for å trene i nærheten av andre folk og hunder. En feil mange gjør er at man trekker seg for mye bort fra alt som gjør ting litt vanskelig, i stedet for å få det til å fungere der det er litt vanskelig. Jeg ønsker heller ikke en hund som øker intensiteten sin for mye når den ser ting fly vekk, bli kastet, eller skutt opp. Fokusert, ja gjerne, men jeg ønsker en hund som er kald i hodet og ikke hauser seg opp slik at den ikke kan styres. Vær bevisst når du belønner hunden, og hvilke provokasjoner du utsetter hunden for. En ting er at du skal dressere frem en hund som ikke stikker bare fordi en ball ble kastet forbi, men du skal også oppdra og forme en avbalansert hund.

Begynn enkelt og med korte økter. Øk vanskelighetsgraden gradvis.  Når du er trygg på at hunden ikke forlater basen, eller foten din selv om noe skjer er du klar for neste steg!

Dette prosjektet er like mye for meg selv for dere. Jeg kan ikke alt. Det er kjempegøy hvis dere der ute vil være med å trene med meg. Kommenter og del fra deres trening. Det gir meg motivasjon til å gjøre dette. Hvis du sitter der ute og kan mye og vil dele av din kunnskap, skriv gjerne et innlegg og kom med tips og mulige forbedringer. Dette blir morsommere jo flere som engasjerer seg. Bilder og film kan også deles på instagram via #HundelivFetchChallenge. Da dukker også bildene opp nederst i dette innlegget (håper jeg)

 

 

 

Short english summary

Obedience is a cornerstone in all gundog training, and a precondition to obedience is selfcontrol and contact. That is why we are going to start with training our dogs in steadiness. As a minimum before we start training the dog should be able to stay in one place even if other dogs are working, or if there is dummies flying around. You should also be able to keep your dog on heel, even though things are happening. If you are training a duckdog you should implement the blind already in this training. I just teach the dog that the base is where my things are at, and I recon the dogs are good at generalizing on that. I guess it smells like me or something. I named the base “the room” and tell the dogs to go to their room. I use this when finishing training one dog to make him go to the room and stay there, then I can call the other one that’s waiting on me to come for his workout. Its also nice to be able to send the dog to one place after a retrieve when hunting from post etc.

When it comes to being steady at heel its important not only when it comes to this challenge, but in general as a birddog when your aming at birds, and when you track wounded animals before you put them down. It the dog breaks in these situations it can totally ruin your hunt, and sometimes its also makes dangerous situations.

So watch the movie to understand what I want as a minimum.

Steady at one place

 • Teatch the dog a command for going into the blind or to a base as I have.
 • Different dirretions, and distances.
 • Make it harder for the dog to stay there by throwing dummies and shooting “rabbits” past him
 • Make him stay eithout anything happening at all

Heelwork

 • Have your dog on heel while throwing dummies.
 • Occationally go pick them up yourselfes.
 • Stop and make the dog follow you movements. Have a buddy throw stuff around to make it a little more difficult

 

You are going to teach your dog to be steady, but remember also to watch your dogs intensity because this is also where you mould your dog to be balanced. If the dog is stressed and out of balance, then he should not get a lot of dummies thrown until he is calm. Be observant to what you amplify. 

Im doing this as a way to learn more about the retrive and directional work. I dont know everything! If your out there and joining me on this challenge, please comment below or share on #HundelivFetchChallenge in instagram. It will be more fun and motivating this way. And if you know alot and want to share please do! This is for learningpurposes and fun. 

 

Del din trening med med ved å bruke #HundelivFetchChallenge på instagram