#Hundeliv Fetch Challenge Veien Videre

#HundelivFetchChallenge ble en kjempesuksess, med flere tusen lesere, og nesten 30 ulike personer som har delt bilder og filmer av sin trening underveis. Det er helt rått og jeg er utrolig takknemlig for engasjementet! Igjennom fem leksjoner har vi gått igjennom det jeg vil kalle grunnkunnskaper for å drive med dirrigering. Veien videre handler om å sette sammen disse tingene og gjøre øvelsene vanskeligere.

Jeg vil begynne med å takke for alle som har gitt tilbakemelding. Spesielt tusen takk til alle dere som har delt videoer og tekst på facebook, på nettsiden og på instagram. Dette ble akkurat så moro som jeg hadde sett for meg. Tusen tusen takk! Det har vært nesten 30 forskjellige personer som har delt filmer og bilder underveis. Jeg har også fått mange positive tilbakemeldinger for opplegget, det er utrolig hyggelig. Jeg har også fått tilbakemelding fra flere at de synes det var veldig interessant å se det andre deltagere har lagt ut. Det synes jeg også. Det ligger så utrolig mye læring i det! I tillegg er det flere tusen som har klikket seg inn for å lese. Et slikt engasjement gir meg masse motivasjon til å fortsette å være aktiv på bloggen min. 

#HundelivFetchChallenge er en apportutfordring som jeg har dratt i gang mest for moroskyld fordi jeg synes det er moro å trene hund, jeg har lyst å fremme den gleden og fordi jeg har lyst å få til bedre dirrigering på egne hunder. Men dette er også noe du kan drive med for å forbedre dressuren på egne hunder.  I fuglehundverdenen er det sikkert mange som lurer på hvorfor vi skal drive med dette, om det ikke er mer kontinentalt, og hva er vitsen egentlig? Joda, det er mer kontinentalt. Og det er mye mer retriver enn fuglehund i det hele tatt. Men hvis du skal trene dressur med hunden din er du nødt å gjøre noe. Hva noe er, er opp til hver enkelt, men dette er et konkret forslag på noe du kan gjøre sammen med din hund som gjør noe fornuftig for lydigheten og samarbeidet dere i mellom. Her vil du etter hvert kunne dra på med kanonvanskelige oppgaver og provokasjoner i oppgaven som gir deg mulighet til å forbedre både lydighet og samarbeid. Samtidig er det lavtreskel da du kan trene hvor som helst og de fleste hundene synes det er kjempegøy. At hunden trenes i apport og blir god på det er vel heller ingen ulempe…?

Igjennom fem leksjoner har vi gått igjennom det jeg vil kalle grunnkunnskaper for å drive med dirrigering. Vi lært hundene å forholde seg passive selv om ting skjer, vi har lært inn kommandoer for retninger, stoppsignal, ulike dirrigeringsøvelser og nærsøk. Veien videre handler om å sette sammen disse tingene og gjøre øvelsene vanskeligere. Generalisere og implementere i hverdagen. I denne forbindelse kan det være lurt å tenke på hva vi trenger av egenskaper hos hunden. Jeg har en vorsteh, og ikke en retriver. Derfor tenker jeg på hva som er mest fornuftig ifm jakt. 

Det betyr at jeg trenger ikke noen hinsides lange UTlinjer. Det holder antagelig lenge hvis bikkja blir sjukt god på å ta retninger på et godt haglehold. Hvis fuglen er skadeskutt og løper avgårde tenker jeg sporapporten tar over, og hunden vil uansett i de fleste tilfeller finne nedslaget innen denne avstanden. Når det gjelder høyre og venstre kommer jeg heller ikke til å trene dette utover at det virker innen et haglehold, av samme grunn som over. Det jeg derimot vil er at disse kommandoene, og nærsøket kan settes i sammen på disse relativt korte avstandene og faktisk fungere. Vann som land. Del gjerne dine meninger om dette, jeg tenker det melder seg helt sikkert forskjellige behov ettersom hvilken jakt man bedriver. 

En hund blir god på det den får gjøre mye av. Derfor tar jeg med meg noen 250g dummyer når jeg går morgen eller kveldstur, også prøver jeg å lage noen situasjoner  og sette sammen litt dirrigering med nærsøk. Eller dirrigering, stoppsignal og ny arbeidskommando. Jeg merker kontakten bedrer seg hele tiden på egne hunder, og jeg synes det ser ut som hunden synes disse samarbeidsøvelsene er like morsomme som meg. Ved å gjennomføre dette på turen vår kan jeg lett hele tiden finne nye steder og trene. Variasjon i terreng og miljø er viktig for å generalisere øvelsene. 

Jeg legger ved noen helt konkrete tips til videre jobbing. 

  • Jeg ønsker å bygge på hundens erfaring om at når jeg sier det ligger noe der, så stemmer det. Begynn gjerne på en sti en gang du er ute å går tur med hunden. Kast fra deg en dummy på stien uten at hunden ser det, gå et stykke forbi, men hold linja. Nå skal du bruke utkommandoen for at hunden skal finne dummyen. Når den kommer frem kan du godt bruke nærsøksignalet ditt slik at hunden ikke går forbi.  
  • På forhånd har du lagt ut en dummy hunden ikke har sett. Få hunden inn ved din side og kast ut en dummy en annen retning i forhold til den du la ut. Sende hunden ut mot den du la fra deg først. Mange hunder vil heller hente den de så ble kastet. Hvis det skjer stopper du hunden, kaller den inn og sender den på nytt. For å ytterligere bygge på øvelsen kan du skyte et skudd (med startpistol) når du kaster dummyen.
  • Når hunden får til alt overstående kan du begynne å kombinere en rekke dummyer med 20 meters mellomrom som du kan sende hunden ut på. Gjerne synlige. På gjenkjennelige steder har du lagt ut hemmelige dummyer til høyre og venstre slik at du kan stoppe hunden ved et punkt og kommandere hunden høyre/venstre. Fordi det ligger flere dummyer på UTlinja kan du alltid kjøre en utkommando mellom hver gang du stopper hunden for en hemmelig til høyre eller venstre. Du får vekslet på ut, stopp, høyre/venstre. En slik øvelse kan fint inneholde 10 til 20 apporter og da får du trimmet hunden din litt også. (selvsagt ikke praktisk å dra så mange apporter med på tur, så alt etter mulighet ;) )
  • Dirrigeringsøvelsene kan også gjennomføres i vann. Både med synlige og skjulte apporter. Vanskeligere, men skikkelig bra trening!

Dette er selvsagt bare noen få forslag. Husk det er bare fantasien som setter begrensninger for hvor flinke dere blir. 

Jeg vil takke igjen for engasjementet! Dere er gode!